پژوهشگران مطرح كردند

تأثیر نحوه پخت برنج در كاهش فلزات سنگین

تأثیر نحوه پخت برنج در كاهش فلزات سنگین مطب نما: پژوهشگران با بررسی نتایج یک تحقیق عنوان کردند که استفاده از روش ترکیبی سه بار شستشو و شش ساعت خیساندن، موثرترین روش در کاهش فلزات سنگین است. همینطور پخت آب کش در کاهش غلظت این آلاینده ها موثرتر از پخت کته است.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، برنج یکی از پرمصرف ترین غلات در جهان و بخصوص در آسیا است. یکی از نگرانی هایی که در مورد برنج وجود دارد، آلودگی آن به فلزات سنگین است.

فلزات سنگین در طبیعت تجزیه نمی شوند، به همین خاطر در بخش های مختلف گیاهان تجمع پیدا می کنند. وجود این آلاینده ها به صورت عمده به علت فعالیتهای انسانی مثل آبیاری با فاضلاب، کود دامی، کود شیمیایی، آفت کش ها، لجن فاضلاب و... است.

با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران میزان آلودگی فلزات سنگین نمونه های برنج هاشمی را اندازه گیری کردند و سپس تأثیر خیساندن برنج قبل پخت و نحوه پخت را بر میزان این آلودگی، مورد ارزیابی قرار دادند.

برای انجام این مطالعه از سه منطقه ماسال، شاندرمن و صومعه سرا در غرب استان گیلان، به صورت تصادفی سه مزرعه انتخاب شدند و از هر مزرعه به صورت تصادفی پنج نمونه برداشته شد.

پژوهشگران بعد از اندازه گیری میزان فلزات سنگین در نمونه ها، تأثیر دفعات شستشو، خیساندن برنج خام و همینطور تأثیر نوع پخت کته و آب کش را بر میزان فلزات سنگین، بررسی کردند.

بررسی های این مطالعه نشان داد که نمونه ها از نظر غلظت فلزات سنگین، اختلاف بسیار مفهوم داری داشتند. مشاهدات حاکی از این بود که بالاترین غلظت متعلق به کروم و منطقه شاندرمن بود که این میزان بالاتر از حد استاندارد سازمان جهانی بهداشت و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) قرار داشت. همینطور غلظت نیکل در دو منطقه شاندرمن و صومعه سرا هم بالاتر از حد مجاز بود. میزان سرب در تمامی نمونه های مناطق کم تر از حد مجاز بود و هیچ اثری از کادمیوم در نمونه های مورد بررسی، وجود نداشت.

پژوهشگران این مطالعه می گویند به نظر می آید آبیاری با آب فاضلاب، مجاورت شالیزارها با بزرگراه های پر ترافیک و استفاده بیش از اندازه از کودهای فسفانه از عوامل اصلی غلظت بالای نیکل در نمونه های بررسی شده هستند.

یافته های به دست آمده از تأثیر شستشو و خیساندن بر غلظت فلزات سنگین در نمونه های برنج خام نشان داد که خیساندن برنج به صورت کلی میزان فلزات سنگین را می کاهد و این روند کاهشی با افزایش زمان خیساندن، ادامه دارد.

در این مطالعه مشخص شد که پختن به صورت کلی محتوای فلزات سنگین را می کاهد. با این وجود روش پخت آب کش موثرتر در کاهش فلزات سنگین، موثرتر از پخت کته است.

محققان این مطالعه؛ استفاده از روش ترکیبی سه بار شستشو و شش ساعت خیساندن و پخت به هر دو روش را بعنوان موثرترین روش برای کاهش غلظت فلزات سنگین در برنج، پیشنهاد می کنند.

این پژوهشگران معتقدند که با عنایت به سهم قابل توجه برنج در رژیم غذایی جامعه ما و همینطور تأثیر شستن و روش پخت در کاهش غلظت فلزات سنگین، لازم است با آموزش گامی موثر در کاهش دریافت فلزات سنگین از راه غذای سفره برداشته شود. این مورد به علت بالا بودن میزان نیکل و کروم در منطقه مورد مطالعه، از حساسیت بیشتری برخوردار می باشد.

در انجام این پژوهش آذر عباسی و ماندانا طایفه؛ پژوهشگران گروه علوم مهندسی صنایع غذایی، به همراه سید مصطفی صادقی؛ پژوهشگر گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه زمستان سالجاری به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تاثیر روش پخت و زمان خیساندن بر غلظت فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، نیکل و کروم) در برنج» در فصل نامه بهداشت مواد غذایی زیر نظر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، انتشار یافته است.





منبع:

1399/12/24
22:45:33
0.0 / 5
1294
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما