نقش امگا۳ از کنترل قند خون تا سلامت چشم و مفاصل به گزارش مطب نما، اگر دست کم دو بار در هفته ماهی نمی خورید یا مکمل روغن ماهی مصرف نمی کنید احیانا با کمبود اسیدهای چرب امگا3، یکی از مواد مغذی کلیدی برای سلامت بدن مواجه خواهید شد. به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، این چربی های مفید که در ماهی های چرب مانند سالمون فراوان هستند به سبب آثار ضدالتهابی خود شناخته شده اند اما نقش شان فراتر از اینست و در تقویت خلق وخو، حافظه، سلامتی مفاصل و قلب هم اثرگذارند. با وجود اهمیت امگا۳، بیشتر مردم آنرا به قدر لازم دریافت نمی کنند. متخصصان تغذیه می گویند کمبود این چربی ها می تواند بر مغز، قلب، بینایی و حتی سیستم ایمنی تأثیر منفی داشته باشد. «یاهولایف» در گزارشی به برخی فواید امگا۳ پرداخته است. کنترل قند خون و وزن برخی مطالعات از آن حکایت می کند که امگا۳ با کاهش التهاب و افزایش حساسیت به انسولین، به تنظیم قند خون کمک می نماید. در بررسی ۳۰ مطالعه، حدود ۷۰ درصد آنها نشان دادند مصرف مکمل امگا۳ می تواند در میزان قند ناشتا یا مقاومت به انسولین بهبودهایی هرچند جزئی، ایجاد نماید. همینطور شواهدی وجود دارد که این چربی ها ممکنست با کاهش التهاب مزمن و چربی شکمی و تنظیم هورمون های «لپتین» و «آدیپونکتین» به کنترل وزن کمک کنند، هرچند به تنهایی سبب لاغری نمی شوند. سلامت چشم و بینایی امگا۳ هم در رشد و تکامل بینایی در دوران جنینی و نوزادی نقش دارد و هم برای حفظ عملکرد طبیعی چشمی و پیش گیری از بیماری های چشمی در بزرگسالی ضروری می باشد. این چربی ها با تثبیت لایه اشکی و کاهش صدمه سطحی چشم، می توانند علایم خشکی چشم را تسکین دهند. مصرف منظم امگا۳ با کاهش خطر مبتلا شدن به دژنراسیون ماکولا، یکی از دلایل اصلی نابینایی در سنین بالا هم مرتبط دانسته شده است. تحقیقات نشان داده اند که مصرف بالای امگا۳ خطر این بیماری را تا ۳۹ درصد می کاهد. مفید برای مفاصل افزایش مصرف امگا-۳ می تواند به کاهش درد و التهاب مفاصل کمک نماید. تحقیقات نشان داده اند که این چربی ها با کاهش فاکتورهای التهابی مانند اینترلوکین ــ۶ و فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) بخصوص در مبتلایان به آرتروز از غضروف ها محافظت می کنند و حرکت مفاصل را بهبود می دهند. پشتیبان سلامت قلب و عروق شواهد علمی قوی ترین تأثیر امگا۳ را در حوزه سلامت قلب و عروق نشان می دهند. به قول متخصصان تغذیه، این چربی ها با کاهش التهاب، افزایش کلسترول خوب (HDL) و بهبود جریان خون، خطر بیماری های قلبی را کم می کنند. مطالعات همینطور از آن حکایت می کند که امگا۳ می تواند سطح تری گلیسیرید را پایین بیاورد و احتمال مرگ ناشی از بیماری قلبی را کم کند. تحلیل ۲۹ مطالعه در سال ۲۰۲۵ نشان داد در اشخاصی که در خونشان امگا۳ بالاتری دارند، خطر سکته مغزی کلی و ایسکمیک (انسداد یکی از رگ های مغز با لخته خون) به میزان قابل توجهی پایین تر است. تقویت مغز و خلق وخو نوع دی اچ ای (DHA) امگا۳ یکی از اجزای ساختاری سلول های عصبی است و برای عملکرد حافظه، تمرکز و یادگیری اهمیت دارد. مصرف کافی امگا۳ با افزایش جریان خون مغز، می تواند عملکرد شناختی را بهبود بخشد. برخی مطالعات هم نشان داده اند که این چربی ها ممکنست در کنار درمان های روان پزشکی در کاهش افسردگی و اضطراب موثر باشند. تقویت سیستم ایمنی امگا۳ها به تنظیم پاسخ ایمنی کمک می کنند و ممکنست در کاهش التهاب و بهبود ارتباط سلولی در دفاع بدن در مقابل عفونت ها موثر باشند. تحقیقات حتی امکان نقش پیشگیرانه آنها را در مقابل عفونت هایی مانند کوویدــ۱۹ بررسی نموده اند. میزان موردنیاز و منابع هیچ مقدار سفارش شده رسمی برای امگا۳ وجود ندارد، اما بیشتر کارشناسان مصرف روزانه ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم انواع ترکیب های امگا۳ (ئی پی ای و دی اچ ای) یا دست کم صرف دو وعده ماهی چرب در هفته را به بزرگسالان سالم سفارش می کنند. افراد دچار بیماری قلبی یا فشار خون بالا ممکنست به ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ میلی گرم امگا۳ در روز نیاز داشته باشند. بهترین منابع غذایی امگا۳ عبارتند از ماهی سالمون که در هر ۸۵ گرم، ۱۲۴۰ میلی گرم دی اچ ای و ۵۹۰ میلی گرم ئی پی ای دارد و ماهی ساردین که در همین مقدار، ۷۴۰ میلی گرم دی اچ ای و ۴۵۰ میلی گرم ئی پی ای دارد. منابع گیاهی مانند تخم کتان، دانه چیا و گردو حاوی نوعی امگا-۳ به نام ای ال ای (ALA) هستند اما بدن تنها مقدار اندکی از آنرا به ئی پی ای و دی اچ ای مبدل می کند. نشانه های کمبود امگا۳ خشکی پوست، خستگی، تحریک پذیری، درد مفاصل و ریزش مو است. مصرف بیش از اندازه این مکمل ها هم می تواند خونریزی و ناراحتی گوارشی به وجود بیاورد، بدین سبب سازمان غذا و داروی آمریکا حد بالای مصرف روزانه را پنج گرم ترکیب دی اچ ای و ئی پی ای تعیین کرده است. به قول کارشناسان، دریافت امگا۳ از منابع غذایی طبیعی، بهترین راه است. در صورت نیاز به مکمل، سفارش می شود بعد از آزمایش سطح امگا۳ در خون، میزان مناسب را با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه انتخاب کنید. منبع: matabnama.ir 1404/08/13 10:52:46 5.0 / 5 5 تگهای خبر: بیمار , بیماری , پزشك , پزشكی این مطلب مطب نما را می پسندید؟ (1) (0) X تازه ترین مطالب مطب نما گامهای بلند، افتخار جاودان مطالبات دانشگاه های علوم پزشکی از تامین اجتماعی به زودی تسویه می شود ۱۰ هزار قربانی مسمومیت در کشور طی سال قبل نمایشگاه همام جلوه ای از غلبه بر محدودیت های جسمی و ذهنی است نظرات بینندگان مطب نما در مورد این مطلب نظر شما در مورد این مطلب نام: ایمیل: نظر: سوال: = ۶ بعلاوه ۳