بیشترین سهم تولیدات علمی ایران در مهندسی و پزشکی

بیشترین سهم تولیدات علمی ایران در مهندسی و پزشکی به گزارش مطب نما، رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) با اشاره به اینکه در بازه بیست ساله (2022-2003) شاهد رشدی قریب به 17 برابر در تولیدات علمی کشور هستیم، اظهار داشت: حوزه­ ها­ی موضوعی مهندسی و پزشکی بیشترین سهم را از کل انتشارات ایران شامل می شوند و کم ترین سهم را حوزه­ اقتصاد، اقتصادسنجی و امور مالی داشته است.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، دکتر فاضل زاده ضمن تبریک به مناسبت ایام مبارک ماه رجب و اعیاد این ماه، ایام الله دهه مبارک فجر و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار داشت: در آستانه چهل وچهارمین بهار انقلاب اسلامی شاهد این هستیم که باوجود تمامی تلاش ها برای ناامید کردن مردم، تهدیدها، فشارهای اقتصادی، تحریم ها و انواع جنگ های روانی، ایران اسلامی رشد فزاینده ای در علم و فناوری داشته است و شاهد ارتقای جایگاه علمی ایران در سطح منطقه و جهان هستیم. میزان رشد مقالات علمی، اثرگذاری این مقالات در سطح بین المللی، تعداد دانشمندان پراستناد همگی گواه این پیشرفت علمی است.

فاضل زاده اظهار داشت: تولیدات علمی در کشورهای مختلف یکی از مهم ­ترین شاخص­ های بررسی پیشرفت است که مسیر رشد و ارتقاء در ابعاد مختلف جامعه و در پی آن پیشرفت اقتصادی را نشان می­ دهد. سنجش تولیدات علمی در سطوح مختلف، یکی از مهم­ترین ابزارها در راستای ترسیم نقشه­ راه و سیاست­گذاری ­های پژوهشی است که برمبنای واقعیت موجود شکل می ­گیرد. بمنظور سنجش تولیدات علمی، پایگاه های معتبر استنادی نظیر وب آو ساینس، اسکوپوس و آی اس سی به وجود آمده ­اند. اسکوپوس به عنوان دومین مؤسسه استنادی دنیا، در سال ۲۰۰۴ توسط تیمی کوچک در شرکت الزویر در آمستردام هلند تأسیس شد و امروزه به ­عنوان یکی از معتبرترین منابع اطلاعاتی استنادی شناخته می­ شود. برمبنای اطلاعات موجود در این پایگاه، تولیدات علمی در سال­ های بعد از انقلاب رشد چشم گیری داشته است که در بازه های ۵ ساله در نمودار یک قابل مشاهده می باشد.



وی اضافه کرد: در گزارش حاضر روند تولید علم ایران برمبنای حوزه­ های موضوعی در دو دهه اخیر در پایگاه­ معتبر بین­ المللی اسکوپوس (Scopus) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان میدهد که در طول ۲۰ سال اخیر میزان تولید علم توسط پژوهشگران جمهوری اسلامی ایران در این پایگاه استنادی بطور مستمر در حال افزایش بوده است. به­ گونه ­ای که در سال ۲۰۰۳، سهم تولید علم کشور در دنیا در حدود ۲۹.۰ درصد بوده است که در سال ۲۰۲۲، به ۴۰.۲ درصد رسیده است. در این بازه بیست ساله شاهد رشدی قریب به ۱۷ برابر در تولیدات علمی کشور هستیم. نمودار ۲، تعداد مقالات کشور جمهوری اسلامی ایران در پایگاه اسکوپوس در ضمن بیست سال اخیر (۲۰۲۲-۲۰۰۳) را نشان می ­دهد.



تعداد مقالات کشور ایران در زمینه های موضوعی مختلف طی بیست سال اخیر

رئیس ISC اظهار داشت: در تولیدات علمی جمهوری اسلامی ایران برمبنای حوزه ­های موضوعی کلان در پایگاه اسکوپوس که شامل ۲۷ حوزه­ موضوعی است، بیشترین سهم را حوزه­ ها­ی موضوعی مهندسی و پزشکی داشته اند که به ترتیب ۱۴ درصد و ۱۳ درصد از کل انتشارات ایران را شامل می شوند. کم ترین سهم را حوزه­ اقتصاد، اقتصاد سنجی و امور مالی با ۰.۴۶ درصد داشته است. نمودار ۳ سهم سایر حوزه ­های موضوعی را که بیش از ۴ درصد سهم تولیدات علمی را داشته­ اند، نشان می­ دهد.



افزایش چند برابری تولیدات در زمینه های موضوعی طی بیست سال اخیر

فاضل زاده در ادامه اظهار داشت: در تمام حوزه­ های موضوعی تولیدات علمی جمهوری اسلامی ایران با افزایش روبه ­رو هستیم. در حوزه­ موضوعی چند رشته ای افزایش ۲۷۰ برابری تولیدات علمی وجود داشته است که بیشترین رشد را به خود مختص کرده است و حوزه­ موضوعی شیمی با افزایش حدود ۸ برابری کمترین رشد را دارا بوده است.


جدول یک افزایش تولیدات علمی را در زمینه های موضوعی طی بیست سال اخیر (۲۰۲۲-۲۰۰۳) نشان می­ دهد.



در جدول ۲ تعداد تولیدات علمی در سال اول پیروزی انقلاب اسلامی (۱۹۸۰) و نیز در سال­ های ۲۰۰۳ و ۲۰۲۲ برمبنای حوزه های موضوعی نشان داده شده است.



رئیس ISC اظهار داشت: به لحاظ تولید علم، کشور ایران در میان سایر کشورهای جهان در سال اول پیروزی انقلاب اسلامی (۱۹۸۰) رتبه­ ۵۰ را داشته است و در بیست سال اخیر از رتبه­ ۳۹ در سال ۲۰۰۳ به رتبه­ ۱۵ در سال ۲۰۲۲ رسیده است. بهترین رتبه­ ایران در حوزه­ موضوعی «انرژی» و «فارماکولوژی، سم شناسی و داروسازی» بوده که به ترتیب رتبه ۸ و ۹ را در میان کشورهای جهان به دست آورده است. جدول ۳ رتبه تولید علم کشور جمهوری اسلامی ایران را در میان کشورهای جهان برمبنای حوزه ­های موضوعی نشان می­ دهد.



بنابر اعلام روابط عمومی و همکاریهای علمی بین المللی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، در آخر رییس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) اظهار داشت: روند رشد تولیدات علمی ایران برمبنای تعداد مقالات انتشار یافته به تفکیک حوزه­ موضوعی در لینک زیر قابل دسترسی است:

روند رشد تولیدات علمی ایران در زمینه های مختلف





منبع:

1401/11/23
14:12:31
5.0 / 5
393
تگهای خبر: پزشك , پزشكی , تولید , دارو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما