تأثیر پماد سنجد تلخ بر زخم های سوختگی

تأثیر پماد سنجد تلخ بر زخم های سوختگی بررسی های یک مطالعه نشان داد که پماد سنجد تلخ می تواند روند ترمیم زخم های سوختگی درجه دو را سریع تر کند.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، امروزه داروهای زیادی برای درمان زخم های سوختگی استفاده می شوند. در این بین داروی موضعی سولفادیازین نقره یک درصد، به شکل گسترده برای بیماران گرفتار سوختگی تجویز می شود. این دارو دارای طیف وسیعی از فعالیت ضد میکروبی است.

اما پانسمان های انجام شده با سولفادیازین نقره، به سبب چسبندگی به سطح زخم اغلب سبب ایجاد اسکار کاذب می شود و یا فرایند ترمیم زخم را به تاخیر می اندازد. همینطور تغییر رنگ پوست، ایجاد مقاومت دارویی، احتمال عفونت ثانویه و... عوارض دیگر این دارو هستند.

بر همین اساس پژوهشگران به دنبال یافتن داروهای جدید برای درمان سوختگی هستند. یکی از گیاهان دارویی که در گذشته برای زخم سوختگی مورد توجه قرار داشته، سنجد تلخ است. باتوجه به اینکه تحقیقات کمی به صورت بالینی و بر روی انسان، در مورد تأثیر سنجد تلخ بر روی زخم سوختگی انجام شده، پژوهشگران در یک مطالعه تأثیر آنرا بر زخم های سوختگی درجه دو بررسی نموده و اثرات آنرا با پماد سولفادیازین نقره یک درصد، مورد بررسی قرار دادند.

برای انجام این تحقیق ۵۵ بیمار رجوع کننده به درمانگاه سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان در سال ۱۳۹۵ بررسی شدند. این افراد در اثر تماس با مایعات داغ یا منابع حرارتی گرفتار سوختگی درجه دو شده بودند.

شرکت کنندگان در این تحقیق به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. بیماران یک گروه پماد سولفادیازین نقره و بیماران گروه دیگر پماد سنجد تلخ دریافت نمودند. پمادها به اندازه تمام سطح زخم سوختگی به ضخامت سه میلی متر بر روی زخم مالیده می شد و با گذاشتن یک لایه گاز استریل، توسط باند سوختگی قهوه ای بانداژ می شد. پانسمان زخم ها تا زمان بهبودی به صورت روزانه تا بهبودی کامل زخم تعویض می شد.

این مطالعه به صورت سه سو کور انجام شد و هیچ یک از بیماران، پژوهشگران و تحلیل گران آماری در مورد محتوای پمادها اطلاعاتی نداشتند. در مرحله ای از ترمیم که زخم ظاهر صورتی رنگ، شفاف و دارای بافت پوششی پیدا می کرد، بعنوان زخم ترمیم شده محسوب می شد.

پژوهشگران زمان ترمیم زخم را بر مبنای روزهای سپری شده برای هر بیمار ثبت می کردند. در نهایت داده های به دست آمده مورد بررسی آماری قرار گرفت.

نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین مدت زمان ترمیم زخم سوختگی درجه دو در گروه تحت درمان با پماد سولفادیازین نقره حدود ۱۱ روز بوده است. این مدت زمان برای گروه تحت درمان با پماد سنجد تلخ حدود ۶.۷ روز بوده است.

این نتایج حاکی از آنست که سرعت ترمیم زخم سوختگی درجه دو با پانسمان سنجد تلخ بیشتر از پماد سولفادیازین نقره است و پماد سنجد تلخ می تواند مدت زمان ترمیم زخم را کم کند.

در انجام این تحقیق سعید شفیعی و رضا دریابیگی؛ پژوهشگران پرستاری داخلی جراحی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به همراه مهرداد عبداله زاده از دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه بهار سالجاری به صورت مقاله علمی با عنوان «مقایسه تأثیر پماد سنجد تلخ و سولفادیازین نقره بر مدت زمان ترمیم زخم سوختگی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی سه سو کور» در مجله دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران (حیات) انتشار یافته است.





منبع:

1400/04/24
12:08:46
5.0 / 5
1121
تگهای خبر: بافت , بیمار , پرستار , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما