مروری بر نتایج یك پژوهش؛

در ایران چند سال زندگی به علت سرطان از دست می رود؟

در ایران چند سال زندگی به علت سرطان از دست می رود؟ بررسی روند مرگ ومیر ناشی از سرطان در بازه زمانی ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ در ایران، نشان داده است که در سال ۱۳۹۰ سالهای عمر از دست رفته به علت مرگ ناشی از سرطان، ۴۲۰ هزار سال بود، اما این مقدار در سال ۱۳۹۵ به ۵۳۰ هزار سال افزایش پیدا کرده است.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، طی قرن ۱۹ و ۲۰ میلادی وضعیت مرگ ومیر در جهان گرفتار تغییرات گسترده ای شده است. در این وضعیت جوامع از حالتی که در آن غلبه مرگ با علل عفونی، انگلی و واگیر بوده است، به وضعیت مرگ با علل غیر عفونی، مزمن و غیرواگیر تغییر پیدا می کنند. در سالهای اخیر سهم مرگ ومیر بیماری هایی مثل سرطان و بیماری های قلب و عروق چند برابر افزایش پیدا کرده است. به این وضعیت و تغییرات مرگ در کشورها، «گذار اپیدمیولوژیک» می گویند.

سرطان دومین علت اصلی مرگ پس از بیماری های قلبی و عروقی در جهان است. شایع ترین سرطان ها در سال ۲۰۲۰ سرطان پستان، ریه، روده بزرگ، پروستات، پوست و معده است. در ایران مرگ ومیر ناشی از سرطان در رتبه سوم علل مرگ و بعد از بیماری های قلبی و عروقی و تصادفات قرار دارد و ۱۴ درصد از کل مرگ ها را شامل می شود.

با توجه به اینکه این بیماری عوارض شدیدی، مانند دردهای غیرقابل تحمل، تضعیف قوای جسمانی و هزینه های قابل توجه دارد، باید توجه بیش تری به آن صورت گیرد و شناخت دقیق وضعیت این بیماری لزوم زیادی دارد.

بر همین اساس پژوهشگران کشور با انجام یک مطالعه، روند مرگ ومیر ناشی از سرطان را طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ بررسی کردند.

اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از داده های مرگ سازمان ثبت احوال و بر مبنای طبقه بندی بار بیماری ها استخراج شد و این داده ها به تفکیک جنسیت و سن طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ مورد استفاده قرار گرفت.

در این بازه زمانی در نظام ثبت احوال ایران، به صورت متوسط سالانه در حدود ۳۴۰ هزار نفر فوت ثبت شده است. در ابتدای دوره کل مرگ ثبتی کشور ۳۳۰ هزار و در انتهای دوره کل مرگ ثبت شده، ۳۵۷ هزار نفر بوده است. با اینکه این آمار گرفتار کم ثبتی است؛ ولی برای تحلیل روند مرگ ومیر در کشور قابل استفاده می باشد.

بررسی ها حاکی از این است که در همین دوره، به صورت متوسط در هر سال حدود ۳۴ هزار مرگ ناشی از سرطان در کشور رخ داده است. مرگ ناشی از سرطان در کشور رو به افزایش است. طبق این بررسی در ابتدای دور ۲۸ هزار مرگ و در انتهای دوره ۴۱ هزار و ۹۴۰ مرگ ناشی از سرطان ثبت شده است. مرگ ناشی از سرطان حدود ۱۰ درصد از کل مرگ کشور را شامل شده و در خلال دوره بررسی شده، افزایشی بوده است.

یافته های پژوهشگران نشان داد که میزان مرگ ومیر به علت بیماری سرطان، بر مبنای جنسیت و در گروه های سنی متفاوت می باشد. به این مفهوم که میزان مرگ ومیر ناشی از این بیماری در سنین زیر ۳۰ سالگی برای مردان، ۱.۲ برابر زنان است و در سنین بالای ۵۰ سالگی مرگ مردان، ۱.۵ برابر مرگ زنان است. اما در گروه های سنی ۳۰ تا ۵۰ سال میزان مرگ زنان بیشتر از مردان است.

در این بررسی، در سال ۱۳۹۰ سالهای عمر از دست رفته به علت مرگ ناشی از سرطان، ۴۲۰ هزار سال بود، اما این مقدار در سال ۱۳۹۵ به ۵۳۰ هزار سال افزایش پیدا کرده است. این افزایش به طور عمده ناشی از افزایش سرطان در سنین بزرگ سالی و سالمندی بخصوص برای مردان است.

نتایج این مطالعه از آن حکایت می کند که سرطان، بعنوان نتیجه گذار اپیدمیولوژیک، در کشور افزایش پیدا کرده و بهترین راه کنترل آن جلوگیری از مبتلا شدن است.

پژوهشگران این تحقیق معتقدند که تجربه سایر کشورها نشان داده که از راه پیشگیری و سبک زندگی سلامت محور میتوان روند سرطان را کاهشی کرد. بنابراین در جوامع بعد از گذار اپیدمیولوژیک، نیاز است در ارتقای سلامت صرفا به درمان اتکا نکرده و به نقش فرهنگ سازی و سیاست گذاری اجتماعی هم تصریح کرد.

در انجام این تحقیق محمد ترکاشوند مرادآبادی و واحد سروش؛ پژوهشگران دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد، به همراه زهرا ترکاشوند از دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «سهم سرطان در مرگ و عمر از دست رفته ایرانی ها در فاصله سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷»، خرداد ماه سالجاری در دوماه نامه پایش؛ نشریه پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی انتشار یافته است.





منبع:

1400/04/16
23:34:25
5.0 / 5
900
تگهای خبر: بهداشت , بیمار , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما