مروری بر نتایج یك تحقیق؛

چرا نباید آب های بطری شده را به مدت طولانی خارج از یخچال نگهداری كرد؟

چرا نباید آب های بطری شده را به مدت طولانی خارج از یخچال نگهداری كرد؟ به گزارش مطب نما بررسی های یک مطالعه نشان داد که نگهداری آب های بطری شده به مدت سی روز در دمای خارج از یخچال می تواند سبب افزایش ماده شیمیایی بیس فنول آ در آب شود.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، «بیس فنول آ» یک ماده شیمیایی است که برای تولید ظروف یکبار مصرف، بطری های نگهداری آب، پوشش های داخلی قوطی های کنسری و تجهیزات پزشکی و... استفاده می شود. این ماده می تواند از ظروف بسته بندی مانند بطری ها و قوطی ها جدا شده و وارد ماده غذایی یا آب شود و این آلودگی می تواند با گذشت زمان و افزایش دما بیشتر شود.

این ماده شیمیایی می تواند در بدن نقش برخی هورمون ها را تقلید کند و در واکنش های شیمیایی بدن شرکت نماید. مقدار این ماده در بدن انسان پایین است و می تواند به سرعت از بدن بیرون برود ولی نوزادان وکودکان به علت عدم تکامل یافتگی مکانیسم سم زدایی در بدن آنها، صدمه پذیرتر هستند.

بر همین اساس پژوهشگران با انجام مطالعه ای میزان بیس فنول آ را در آب های بسته بندی بررسی کردند و تأثیر روش «ازون زنی» را در کاهش این ماده شیمیایی بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه ۱۳ برند آب بطری شده مورد بررسی قرار گرفت. از هر برند یک نمونه در روز اول و چهار نمونه دیگر پس از ۳۰ روز نگهداری در دماهای پنج، ۱۵، ۲۵ و ۴۰ درجه سیلسیوس بررسی گردید. همینطور غلظت این ماده بعد از ازون زنی اندازه گیری شد.

حد مجاز بیس فنول آ بر مبنای استاندارد وزارت بهداشت آمریکا ۲۰ میکروگرم بر لیتر است. بررسی های این مطالعه نشان داد که مقدار این ماده در ۱۰ نمونه از آب های بطری در زمان نمونه برداری کم تر از حد تشخیص و در سه نمونه دیگر کم تر از یک میکروگرم بر لیتر بود.

نگهداری ۳۰ روزه آب ها در دمای یخچال (چهار درجه)، سبب افزایش مختصر بیس فنول آ در نمونه های آب شد، ولی مقدار آن در همه برندها کمتر از سه میکروگرم بر لیتر برآورد شد.

همچنین نگهداری آب ها در دمای ۲۵ و ۴۰ درجه نشان داد که میانگین بیس فنول آ در دماهای ۲۵ و ۴۰ درجه به صورت مفهوم داری بیشتر از میانگین این ماده در نمونه های نگهداری شده در دماهای چهار و ۱۵ درجه است.

نگهداری نمونه های آب در دمای ۴۰ درجه به مدت ۳۰ روز سبب می شود که مقدار بیس فنول آ در سه نمونه از آب ها بیشتر از حد مجاز استاندار شود.

همچنین استفاده از روش ازون زنی با شرایط غلظت گاز ازون شش میلی گرم بر لیتر، pH مساوی هفت، ۱۰ دقیقه و ۱۰ میلی گرم بر لیتر محلول بیس فنول آ، توانست ۹۰ درصد از بیس فنول آ موجود در آب را حذف کند.

بررسی های این تحقیق از آن حکایت می کند که با افزایش مدت زمان نگهداری و نگهداری آب در خارج یخچال، مقدار بیس فنول آ در آب های بطری شده افزایش می یابد.

در انجام این پژوهش میرعلی رحیمی زاد تولون، حمید میرزائی و افشین جوادی؛ پژوهشگران گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، به همراه امیرعباس متین و علیرضا امانی قدیم از گروه شیمی دانشگاه شهید مدنی تبریز، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی میزان بیس فنول آ در آب های بسته بندی تجاری عرضه شده در بازار اردبیل و بهینه سازی ازون دهی آب برای کاهش آن» در فصل نامه بهداشت مواد غذایی، انتشار یافته است.





منبع:

1400/03/19
10:44:20
5.0 / 5
1088
تگهای خبر: بهداشت , پزشك , پزشكی , تجهیزات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما