پژوهشگران بررسی كردند

تأثیر فعالیت در صنایع كاشی و سرامیك بر ریه كارگران

تأثیر فعالیت در صنایع كاشی و سرامیك بر ریه كارگران به گزارش مطب نما محققان در پژوهشی با بررسی عملكرد ریوی كارگران یك صنعت كاشی و سرامیك، بر ضرورت اجرای كنترل های مدیریتی و مهندسی و حفاظت كارگران در محیط های كاری تاكید نمودند.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، طی دو دهه ی گذشته، صنعت كاشی و سرامیك به صورت قابل توجهی در ایران گسترش یافته است و تعداد كارگران زیادی در این صنعت مشغول به كار شده اند. فرآیندهای اصلی كاری این صنعت شامل بال میل، آماده سازی، پرس، كوره، لعاب و بسته بندی است. در بین آلاینده های موجود در این صنعت، گردوغبار سلیس اهمیت ویژه ای داشته و خیلی از مطالعات به بررسی تأثیر این ماده بر روی سیستم تنفسی پرداخته اند.
فریده گلبابائی، رضوان عابدینلو، نازنین فكری، اشكان شاپسندی و حمزه محمدی از گروه مهندسی بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشكی تهران، مركز پژوهش های علمی دانشجویان دانشگاه علوم پزشكی تهران و گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشكی مازندران در پژوهشی با عنوان "بررسی روند تغییرات پنج ساله عملكرد ریوی كارگران یك صنعت كاشی و سرامیك" این مورد را بررسی نموده اند.
در این مقاله آمده: «در این مطالعه هم گروهی تاریخی، اطلاعات دموگرافیك و شاخصهای ریوی مربوط به كارگران شاغل در بخش های مختلف یك شركت بزرگ كاشی طی سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. جمعیت كل پرسنل ۵۲۶ نفر بوده كه ۱۵ نفر آنها زن و مابقی مرد بودند. بخش های مختلف كارخانه كه وارد نمونه گیری و بررسی شدند شامل: سورت به تعداد ۲۵ نفر، تهیه لعاب با ۱۰ نفر، خط لعاب با ۱۷ نفر، تهیه بدنه با ۱۱ نفر، كوره با ۲۰ نفر، پرس با ۱۸ نفر و اداری با ۲۰ نفر.»
نویسندگان این مقاله می گویند: «كارگران واحدهای مذكور در معرض مواجهه شغلی با گردوغبار و ذرات هستند. افراد اداری هم بعنوان یك واحد مجزا و از نظر مقایسه با سایر واحدها وارد مطالعه شدند. در مجموع تعداد ۱۲۰ نفر از كارمندان و كارگران مرد كارخانه كه سابقه ی كاری آنها پنج سال و بالاتر بود و طی مطالعه ثابت بودند، به مطالعه وارد شدند.»
محققان، اطلاعات دموگرافیك شامل سن، قد، وزن، سابقه كاری، وضعیت كشیدن سیگار و شاخصهای اسپیرومتری را از پرونده پزشكی كارگران گروه های مختلف طی پنج سال پی در پی استخراج كردند.
افرادی كه گرفتار برخی محدودیت های پزشكی جهت بررسی بودند وارد این مطالعه نشدند و از بقیه ی افراد تست های عملكرد ریوی گرفته شد. بنابر آنچه در این مقاله آمده، تمام تست ها با پروتكل سفارش شده توسط انجمن متخصصان آمریكا انجام شده است. در هر دوره، هر فرد سه مانور با حداكثر تلاش انجام داده و نتایج توسط دستگاه ثبت شده است.
پژوهشگران در ادامه به آنالیز اطلاعات و تست های آماری پرداختند. بعد از بررسی مفهوم داری تك تك عوامل آغاز به ساختن مدل كردند. روند تغییرات پنج ساله ی شاخصهای مختلف بررسی گردید.
در این پژوهش آمده: «مصرف سیگار تأثیر مفهوم داری بر تغییرات شاخص FEV1 داشت بدین صورت كه برای مصرف كنندگان سیگار، این شاخص پایین تر بود. همینطور واحدهای خط لعاب و كوره و نسبت به واحد سورت میزان بالاتری از این شاخص را نشان می دهند.» بنابر آنچه ویكی پدیا اعلام نموده، FEV1، مقدار هوایی است كه طی نخستین ثانیه بازدم الزامی و پر فشار كه بعد از حداكثر مقدار هوایی كه ریه ها می توانند در خود جا دهد، از ریه ها خارج می شود.
در بخش پایانی این مقاله آمده: «روند افت در شاخصهای اسپیرومتری در این مطالعه طی پنج سال به وضوح مشخص نبوده و تنها شاخصهای FEV1/FVC(كسری از ظرفیت حیاتی كه می توان آنرا در ثانیه اول در خلال بازدم از ریه خارج كرد) و FEF%2575( متوسط جریان بازدمی طی نیمه مانور FVC) در بعضی واحدهای كاری كاهش قابل توجهی داشتند، اما با عنایت به وجود افت در بعضی شاخص ها و همچین اثبات تأثیر سوء گرد و غبار سیلیس و سایر تركیبات بر روی سیستم تنفسی، ضرورت اجرای كنترل های مدیریت و مهندسی و حفاظت كارگران در محیط های كاری امری ضروریست.»
این پژوهش در نخستین شماره دهمین دوره ی فصلنامه بهداشت و ایمنی كار انتشار یافته است.



1399/01/18
23:23:32
5.0 / 5
3087
تگهای خبر: بهداشت , پزشك , پزشكی , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما