در قالب یك پژوهش بررسی شد
تأثیر ضدمیكروبی عصاره های گل محمدی
به گزارش مطب نما محققان در پژوهشی تأثیر عصاره های آبی، اتانولی و استونی گل محمدی را بر یك نوع باكتری خاص كه ایجادكننده عفونت های بیمارستانی است، بررسی كردند.
به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، امروزه با عنایت به مقاومت روزافزونی كه باكتری ها نسبت به آنتی بیوتیك های مشتق از میكروارگانیسم ها از خود نشان می دهند، استفاده از تركیبات ضد میكروبی موجود در گیاهان بعنوان تركیب های طبیعی كه اثرات كشندگی و بازدارندگی بر عوامل بیماری زا دارند، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. یكی از مهم ترین باكتری های ایجادكننده عفونت های بیمارستانی اشریشاكلی است و محققان با عنایت به مقاومت غالب این باكتری ها به طیف وسیعی از آنتی بیوتیك ها در تحقیقی اثر ضد میكروبی عصاره های مختلف گل محمدی را بر باكتری اشرشیاكلی بررسی كردند.
در این پژوهش كه توسط سپیده غلامی، عضو هیئت علمی گروه اتاق عمل دانشگاه علوم پزشكی خراسان، هدیه رحیم پورجهانی عضو كمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشكی خراسان، ندا بخش آبادی، كارشناس ارشد مهندس شیمی دانشگاه آزاد قوچان و رضا بشارتی، عضو هیئت علمی گروه میكروب شناسی دانشگاه علوم پزشكی خراسان شمالی انجام داده اند آمده است: « این مطالعه تجربی – آزمایشگاهی در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشكی خراسان شمالی انجام شد.»
نویسندگان این مقاله می گویند: « كلیه محیط های كشت مورد استفاده در این تحقیق شامل Mueller Hinton Agar و soy broth ( از شركت Merck آلمان) بود. میكروارگانیسم های مورد استفاده در این تحقیق از كلكسیون باكتری و قارچ های صنعتی ایران خریداری شد. اندام هوایی گیاه گل محمدی در فصل بهار از ناحیه خراسان شمالی جمع آوری شد و پس از خشك كردن در سایه، به صورت پودر تهیه شد و از آنها جهت آزمایش ها استفاده شد.»
پژوهشگران جهت تهیه عصاره از روش خیساندن استفاده كردند. آنها ۳۰ گرم از نمونه را در ۲۷۰ میلی لیتر آب، اتانول ۹۶درصد و استون به مدت ۲۴ ساعت خیساندند و در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد در انكوباتور قرار دادند و بعد از گذشت این مدت با سانتریفیوژ صاف كردند. محققان پس ازسه بار تكرار آزمایش ها حداقل غلظت مهاركنندگی گل محمدی را تعیین كردند.
در این پژوهش آمده است: « نتایج این تحقیق نشان داد كه عصاره اتانولی اثر ضد میكروبی بیشتری نسبت به سایر عصاره ها دارد. قطر هاله و حداقل غلظت مهاركنندگی برای عصاره اتانولی گل محمدی به ترتیب برابر ۲۱ mm و ۲۵ mg/ml است. عصاره آبی گل محمدی نسبت به باكتری مورد مطالعه فاقد خاصیت ضد میكروبی بوده است.»
در این مقاله درباره روش های بررسی اثر ضد میكروبی عصاره های آبی، اتانولی و استونی گل محمدی آمده است: « اثر ضد میكروبی عصاره های گل محمدی به دو روش انتشار دیسك و رقت مایع مورد بررسی قرار گرفت. روش رقت مایع یك روش بسیار حساس و پیچیده است. در این روش اجزای مختلف عصاره در تماس مستقیم با میكروارگانیسم ها قرار می گیرند و مشكل عدم نفوذ تركیب در محیط كشت وجود ندارد، طوری كه اگر عصاره ی مورد بررسی انحلال اندكی در آب داشته باشد، باز هم به علت تماس مستقیم با میكروارگانیسم ها، توانایی اثرگذاری بر آنرا دارد.»
محققان از آزمایش های مختلفی كه در این پژوهش انجام داده اند نتیجه گرفتند با عنایت به مشخص شدن خاصیت ضدمیكروبی عصاره اتانولی گل محمدی در این پژوهش، می توان با انجام تحقیقات بیشتر از آن بعنوان جایگزین مناسب آنتی بیوتیك ها در درمان عفونت ها بهره برد.
این پژوهش در سومین شماره یازدهمین دوره مجله علوم پزشكی خراسان شمالی انتشار یافته است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب