وقتی گرما و سروصدا، نفس آدم را بند می آورد!

وقتی گرما و سروصدا، نفس آدم را بند می آورد! مطب نما: وجود سروصدای زیاد در محیط همراه با دمای نامناسب، اغلب می تواند علاوه بر از دست رفتن توان ذهنی و روانی افراد، نیروی بدنی را نیز تحلیل برد. این مساله مورد توجه تعدادی از محققان ایرانی قرار گرفته تا درباب آن پژوهشی را با استفاده از ابزارهای دقیق انجام دهند.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، بطور معمول و به منظور حفظ سلامتی نیروی كار و پیش گیری از فرسودگی زودرس آنها لازم است میان انرژی مورد نیاز برای انجام كار و ظرفیت انجام كار فیزیكی در افراد، تناسبی برقرار شود. در این رابطه یكی از فاكتورهای مهم، «حداكثر توان هوازی» است كه به حداكثر اكسیژنی اطلاق می شود كه در مدت یك دقیقه می تواند در بدن مصرف شود. مشخص شده است كه بین ضربان قلب، میزان كار و اكسیژن مصرفی ارتباط خطی وجود دارد، بدین سبب از این ارتباط می توان بعنوان مبنایی برای بیشتر روش های تعیین حداكثر ظرفیت هوازی افراد بهره برد.

توان هوازی به عواملی مانند شرایط جسمی، پارامترهای زیست محیطی و خصوصیات فیزیولوژیك فرد بستگی دارد و معمولاً میزان آن در زنان نسبت به مردان پایین تر است. تعیین توان هوازی افراد از اهمیت بالایی برخوردارست و امروزه ثابت شده است با استفاده از تخمین توان هوازی می توان ظرفیت انجام كار فیزیكی را نیز تعیین كرد. عوامل مختلفی بر ظرفیت جذب اكسیژن در بدن افراد تأثیر می گذارد. این عوامل به شیوه های مختلف بر كارایی دستگاه تنفس، گردش خون و فعل وانفعالات داخل سلولی تأثیرگذار هستند. ازجمله فاكتورهایی كه می توانند استرس زیادی را بر كاركنان وارد كنند، صدا و گرما هستند و لازم است میزان تأثیرگذاری آنها بر شاغلان امور مختلف، پایش و تعیین شود.

در این راستا، پژوهشی توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز انجام گرفته است كه در آن اثر هم زمان صدا و دما بر توان هوازی افراد مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.

در این مطالعه ۵۰ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشكی اهواز به صورت داوطلبانه مشاركت داشته اند و حداكثر ظرفیت هوازی آنها با استفاده از دوچرخه ثابت مخصوص در ۹ وضعیت مختلف مواجهه با دما و صدا اندازه گیری و بررسی شده است.

یافته های این مطالعه حاكی از این است كه عامل زیان آور گرما هم به تنهایی و هم به صورت توأم با صدا، بطور قابل توجهی بر روی توان هوازی افراد تأثیرگذار است و همین طور در همه وضعیت های مواجهه، توان هوازی زنان در مقایسه با مردان دارای مقدار كمتری است. هرچند عامل زیان آور صدا به تنهایی تأثیر چندانی بر روی میزان توان هوازی افراد ندارد.

در این خصوص، سید مسلم عابدینی، پژوهشگر گروه مهندسی بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز و همكارانش در این مطالعه می گویند: «عوامل زیان آور صدا و دما دارای تأثیرگذاری بیشتری بر روی زنان هستند و پس از عبور میزان دما و صدا از یك وضعیت خاص، میانگین توان هوازی زنان در وضعیت های مشابه نسبت به مردان به میزان بیشتری كاهش می یابد».

این پژوهشگران معتقدند: «ازآنجاكه یكی از اهداف علم ارگونومی ایجاد محیطی منطبق با ظرفیت های انسان است، آگاهی از توان هوازی افراد امری ضروری می باشد. باتوجه به تأثیر گرما و صدا بر روی توان هوازی افراد و ارتباط مستقیم توان هوازی با توان جسمی، جهت حفاظت از سلامت افراد و افزایش بهره وری آنها، انجام اقدامات كنترلی در محیط های گرم و پرسروصدا، امری ضروری به حساب می آید».

قابل ذكر است از یافته های فوق، مقاله ای علمی پژوهشی تهیه شده است كه در «مجله بهداشت و ایمنی كار» به چاپ رسیده است. این مجله توسط انجمن علمی بهداشت كار ایران و به صورت چهار شماره در سال منتشر می شود.




منبع:

1398/08/25
01:48:34
5.0 / 5
4200
تگهای خبر: بهداشت , پزشك , پزشكی , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما