بررسی های پژوهشگران نشان داد

افزایش خلاقیت به كمك بیوفیدبك EEG

افزایش خلاقیت به كمك بیوفیدبك EEG به گزارش مطب نما نتایج یك مطالعه از پژوهشگران دانشگاهی كشور نشان داده است كه استفاده از تكنیك بیوفیدبك الكتروآنسفالوگرافی یا به اختصار بیوفیدبك EEG می تواند به افزایش خلاقیت و بهبود امواج مغزی افراد كمك نماید.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، مطالعات مختلفی كه درباره خصوصیت های الكتروآنسفالوگرافی و بهبود عملكرد در حوزه های مختلف ورزشی، شناختی و هنری انجام گرفته اند، نشان می دهند كه بین عملكرد افراد حرفه ای و مبتدی در مهارت های شناختی تفاوت وجود دارد.
یكی از عوامل شناختی مهم در ورزش خلاقیت است. رویكرد عصب شناختی مهم ترین نگاهی است كه در این عرصه جامع ترین و كامل ترین نظریه ها را در باب خلاقیت عرضه كرده است. در این رویكرد از تكنیك های تصویربرداری مغزی به منظور یافتن پایه های شناختی خلاقیت استفاده شده است.
به قول متخصصین، باوجوداینكه توسعه درك ما از الگوی امواج مغزی منجر به شناسایی امواجی مانند SMR، بتا و آلفا / تتا در حوزه خلاقیت شده است، اما در حیطه های ورزشی مطالعات بسیار اندكی به بررسی امواج مغزی در حین خلاقیت پرداخته اند. در همین راستا، بیوفیدبك EEG، نوعی بیوفیدبك امواج مغزی است كه از راه آن، فرد بازخوردهایی از سیگنال های درون داد را دریافت می كند كه مربوط به فعالیت های عصبی زیر قشری وی است.
در این روش تأثیری كه بر سیستم عصبی فرد گذاشته می شود، باعث می شود تا وی با تنظیم فعالیت الكتریكی مغز، وضعیت روان شناختی خویش را تغییر دهد. درواقع، بیوفیدبك EEG منجر به افزایش توجه و تمركز، كنترل احساسی به دنبال صدمات و صدمه های مغزی و افزایش تعادل در حركات و اجراهای مختلف می شود.
در ارتباط با این موضوع، پژوهشگری از دانشگاه هنر اسلامی تبریز در مطالعه ای تحقیقاتی، اثربخشی بیوفیدبك EEG را بر خلاقیت و امواج مغزی گروهی از ورزشكاران مورد بررسی قرار داده است.
این مطالعه نیمه تجربی، روی برخی از دانشجویان پسر ورزشكار (فوتبالیست) از دانشگاه های دولتی، پیام نور و آزاد شهر تبریز انجام شده است.
یافته های این پژوهش نشان داده است كه استفاده از تكنیك بیوفیدبك EEG به صورت قابل توجهی سبب افزایش خلاقیت در افراد می شود.
بر این اساس یزدان موحدی، محقق دانشكده طراحی اسلامی دانشگاه هنر اسلامی تبریز بعنوان مجری این پژوهش می گوید: «در تبیین این یافته ها می توان اظهار داشت كه تحریك مغزی، فعالیت الكتریكی مغز، تركیب، ترشح و فعالیت نوروتروفین ها را زیاد می كند كه این امر خود به پیوستگی و اتصال سیناپسی بیشتری منتهی می شود. درواقع مكانیسم اثربخشی این روش بر این اساس است كه مغز دائماً سازش پذیر است و قابلیت بالایی برای یادگیری دارد و می تواند یاد بگیرد تا امواج خویش را تغییر دهد».
به قول این محقق: «با توجه به تأثیرات مثبت این روش بر افزایش خلاقیت و موج بتای مغز، این مطالعه نشان داد كه نوروفیدبك می تواند بعنوان یك روش مؤثر برای دستیابی به عملكرد بهینه در تكالیف شناختی مورد استفاده قرار گیرد».
موحدی به منظور افزایش اثربخشی نتایج پژوهش خود كه در نشریه «پرستار و پزشك در رزم» انتشار یافته اند، پیشنهاد می دهد: «در مطالعات آینده، دوره های پیگیری چندماهه وجود داشته باشد تا مشخص شود آیا تغییرات مغزی به وجود آمده در اثر بیوفیدبك EEG با گذشت زمان ماندگار هستند یا خیر. همینطور پیشنهاد می شود كه پژوهش های مشابهی بر روی افراد سنین دیگر هم اجرا شود».
مجله «پرستار و پزشك در رزم» یك فصلنامه علمی پژوهشی با محوریت پرستاری نظامی، روان پزشكی و روانشناسی نظامی، طب رزمی و بیماری های عفونی است كه توسط اداره بهداشت و درمان نزاجا و با همكاری دانشگاه علوم پزشكی ارتش چاپ می شود.



1398/03/17
15:04:34
5.0 / 5
4588
تگهای خبر: بهداشت , بیمار , بیماری , پرستار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما