راهی برای سلامت روان دانشجو

راهی برای سلامت روان دانشجو مطب نما: تهران - ابتدای ورود به دانشگاه برخی دانشجویان را با مشكلاتی مانند دوری از خانواده، ناآشنا بودن با نظام آموزش دانشگاهی، در مواردی بی علاقه گی به رشته تحصیلی، ناسازگاری با افراد درمحیط زندگی و نبود امكانات رفاهی و اقتصادی مواجه می كند، مسائلی كه نیازمند توجه جدی برای رفع آن است.


به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، عمده مسائل برخی دانشجویان جدیدالورد به دانشگاه سبب بروز مشكلات روانی متعددی می گردد كه افت عملكرد و بی میلی به تحصیل را به دنبال خواهد داشت. از این جهت تامین سلامت روان آنان، در جهت یادگیری و افزایش آگاهی علمی اهمیت زیادی دارد. احداث مراكز مشاوره در دانشگاه ها تاكیدی بر مبحث سلامت روان است.
سلامت روان یكی از ابعاد مهم یك جامعه پویا است. جوانان و دانشجویان در هر جامعه ای موتور خلاقیت و تفكر به شمار می آیند كه در صورت سلامت روان نقش های موثری ایفا می كنند.
گروه دانشگاه ایرنا در این باره با شهناز بیگلری، رییس مركز مشاوره دانشگاه صنعتی امیركبیر و كیومرث فرح بخش رییس مركز مشاوره دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی روسای دو مركز نمونه مشاوره دانشجویی كشور به گفت وگو پرداخته است.

** فضای مجازی مهم ترین تهدید برای دانشجویان
بیگلری ابتدا نقش مراكز مشاوره در دانشگاه را بررسی می كند و می گوید: مراكز مشاوره در دانشگاه ها نقش بسیار كلیدی داشته و تاثیر بخصوصی بر تصمیم گیری مدیران سطح بالا دانشگاه دارند.
وی ادامه می دهد: متاسفانه خانواده فقط برنامه تحصیلی برای فرزند خود طراحی می كند، دانشجو آموزش مهارت های اجتماعی لازم را در خانواده نمی بیند و نمی تواند مسائل را تجزیه و تحلیل كرده و مشكلات خویش را حل كند. مركز مشاوره آموزش ها و راهكارهای ویژه را در اختیار آنها قرار می دهد.
بیگلری در مورد طرح پایش سلامت اظهار می دارد: پرسشنامه این طرح توسط مركز سلامت و مشاوره وزارت علوم طراحی شده است كه دانشجویان جدیدالورود را در تمام مقاطع از نظر روانشناختی و حتی اقتصادی غربالگری می كند. با استفاده از نتایج این داده ها وزارت علوم تدابیری می اندیشد و مسیر حركت و برنامه را به مركز مشاوره دانشگاه ها ابلاغ می كند.
رییس مركز مشاوره دانشگاه امیركبیر فضای مجازی را مهم ترین تهدید می داند و می گوید: فرد در فضای مجازی با دنیایی از فرصت ها و تهدیدها روبرو شده كه اگر درست آموزش ندیده باشد دچار مشكل می گردد.
بیگلری می افزاید: ازعمده مشكلاتی كه سبب افسردگی و كاهش نشاط بین دانشجویان می گردد امید نداشتن به آینده شغلی، عدم كنترل هیجانات و فشارهای خانوادگی است.
مركز مشاوره دانشگاه ها در زمینه شادی و نشاط برنامه های فرهنگی زیادی همچون مسابقات ورزشی، جشن های اعیاد دینی، اردوهای تفریحی و مسابقه آشپزی در خوابگاه ها برگزار می نماید كه مورد استقبال دانشجویان قرار می گیرد.
به گفته وی، هر ساله طرح همیار سلامت در اوایل ترم تحصیلی در دانشگاه ها برگزار می گردد. در این طرح دانشجویان داوطلب، افراد نیازمند كمك را به رجوع به مركز مشاوره ترغیب می كنند.

** كمبود نیازهای عاطفی مهمترین تهدید
فرح بخش رییس مركز مشاوره دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی هم در مورد مشكلات و خطراتی كه دانشجویان را تهدید می كند، معتقد است: دانشجو یك فرد در حال رشد است و دوره دانشجویی یك دوره رشد و تكامل است. هر فردی در راه رشد خود امكان دارد دچار چالش ها و مشكلاتی شود و خاصیت رشد همین است. دانشجو قشر فرهیخته ای است كه هوشمندی، سازگاری و توانمندی بالایی دارد و قاعدتا در معرض خطر كمتری در جامعه است.
وی عنوان كرد: زمانی كه شخصی از خانواده خود جدا شده و به شهر دیگری برای تحصیل مهاجرت می كند ناخودآگاه صدمه ها و مشكلاتی وی را دچار تهدید می كند و مهاجرت به تنهایی استرس زا است.
فرح بخش افزود: غربت زدگی، دلتنگی و دور شدن از خانواده گاهی اوقات سبب می گردد كه دانشجو تحصیل خویش را ترك كرده و به شهر خود برگردد. طبیعی است چون دانشجویان از دبیرستان وارد دانشگاه می شوند و فضای دانشگاه از نظر نوع، میزان و عرضه دروس متفاوت می باشد، این دانشجو برای انطباق با محیط دچار مشكل می گردد.
به گفته وی، مهمترین تهدید برای دانشجویان جدیدالورود كمبود نیازهای عاطفی است كه سبب تمایل افراد به مصرف سیگار و قرص و ورود به روابط عاطفی خطرناك می گردد و در بیشتر مواقع مورد سو استفاده قرار می گیرند.
« سفارش رییس مركز مشاوره دانشگاه علامه طباطبایی به دانشجویان ورود نكردن به این روابط در ترم های ابتدایی تحصیل است. از دیگر عواملی كه سبب افزایش سطح اضطراب در دانشجویان به خصوص جدیدالورود می شود، می توان از ناتوانی دربرنامه ریزی تحصیلی، عدم موفقیت و پیشرفت، ارتباط با اساتید و عدم انطباق با قوانین دانشگاه نام برد.»
رییس مركز مشاوره دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است: دانشجو با حجم زیادی از علوم جدید به خصوص در رشته های علوم انسانی در طول ترم رو به رو شده كه امكان دارد خیلی از اعتقادات قبلی آنها را دچار تشویش كند و شخص دچار سردرگمی درونی می گردد. همه این مسائل به كارخانه ذهن دانشجو بستگی دارد كه اطلاعات علوم انسانی را چگونه در ذهن خود تجزیه و تحلیل كند.
وی خاطرنشان كرد: از سوی دیگر دانشجو فرد ایدآل گرایی است كه هنوز واقعیت های جامعه را نمی داند. با عنایت به یافته هایی كه خوانده جامعه را یك شهر آرمانگرا برای خود تجسم می كند و زمانی كه با واقعیت رو به رو شده دچار نا امیدی و بحران معنا می گردد.
« زمانی كه صحبت از افسردگی می گردد منظور حداقل دانشجویان است. حواسمان باشد كه دانشگاه یك محیط با نشاط است. خوشبختانه دانشجویان در دانشگاه از فعالیت، تلاش و امید خوبی برخوردار می باشند اما در هر محیطی یك عده دچار مشكلاتی می شوند. »
فرح بخش می گوید: وظیفه مركز مشاوره دانشگاه تولید فضای سالم بهداشت روان، پیشگیری و درمان است كه دانشجویان دچار ناامیدی، افت تحصیلی، افسردگی و مشكلات انضباطی نشوند.
« در دانشگاه مركز مشاوره خدمات وسیعی همچون آموزش مهارت های زندگی و مطالعه، ارتباط فردی، مهارت خودتنظیمی و استقلال در زندگی، استفاده از فرصت های موجود در دانشگاه و برنامه ریزی به منظور زندگی آینده عرضه می دهد. دانشجو می تواند از این خدمات در چارچوب كارگروه های آموزشی و مشاوره گروهی یا به صورت فردی استفاده نماید. هدف در درجه اول رشد و توسعه استعدادهای دانشجو است. »
رییس مركزمشاوره دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در مورد نقش اساتید در این زمینه خاطرنشان كرد: دانشجو برای درس خواندن و یادگیری آمده است. اساتید باید با استفاده از ارتباط عاطفی ذوق و علاقه به تحصیل را در دانشجویان تولید كنند و با نهایت احترام و صمیمیت با دانشجو برخورد كند اما در انتقال و یادگیری علم سخت گیر باشد و كوتاهی نكند.
به گزارش مطب نما به نقل از ایرنا، دانشجویان از جایگاه ویژه ای در جامعه برخوردار می باشند. ورود به دانشگاه مقطعی بسیار حساس در زندگی نیروهای كارآمد فعال و جوان در هر كشوری است و غالبا با تغییرات زیادی در روابط اجتماعی و انسانی آنان همراه می باشد. قرار گرفتن در چنین وضعیتی غالبا با فشار و نگرانی همراه می باشد.
با توجه به توضیحات مشاوران دانشگاه ها و این سخن امام علی (ع) كه می فرماید: هر كس خویش را از مشاوه بی نیاز بداند هلاك خواهد شد. به این نتیجه می رسیم كه همه در زندگی نیاز به مشاوره داریم.
برخی از افراد با این باور اشتباه كه مركز مشاوره دانشجویی، مركز روان درمانی و روانپزشكی است برای رجوع به آن مقاومت می كنند. اما باید بدانیم این مراكز جایی برای یافتن مسیر موفقیت، شادتر بودن و سلامت روحی است كه ما شاهد استقبال روز افزون دانشجویان از راهنمایی مشاوران در مشكلات مختلف هستیم.
**ش.ع **1601


1397/06/18
21:22:13
5.0 / 5
5210
تگهای خبر: بهداشت , پزشك , پزشكی , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما