بررسی روند ۱۵ ساله بروز سرطان پستان در ایران حاكیست

روند افزایشی سرطان سینه در کشور

روند افزایشی سرطان سینه در کشور مطب نما: بررسی های یک مطالعه درباره ی روند 15 ساله بروز سرطان سینه در ایران نشان میدهد که بروز سرطان سینه در کشور در سالهای اخیر روند افزایشی داشته و مقادیر گزارش شده بیش از مقادیر برآورد شده توسط سازمان های علمی معتبر سرطان دنیا است.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، سرطان سینه شایع ترین سرطان شناخته شده و شایع ترین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان است. این بیماری در هر دو جنس زن و مرد دیده می شود. به طورکلی در سطح جهانی بروز و مرگ ناشی از سرطان سینه رتبه اول را در میان سایر سرطان ها دارد.

میزان بروز و مرگ ناشی از این بیماری در چند دهه اخیر، دستخوش تغییرات زیادی شده است. به همین دلیل پژوهشگران با انجام یک مطالعه مقطعی و با بهره گیری از داده های ثبت شده بین سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۶، تحلیلی بر روند بروز سرطان سینه در ایران ارائه دادند.

بررسی های این مطالعه حاکی از این است که روند بروز سرطان سینه در ایران بین سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۶ از ۱۵.۹۶ به ۴۰.۷۲ در ۱۰۰ هزار زن بالا رفته است. همین طور مشخص شد که فراوانی نسبی سرطان سینه در زنان از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶ از ۲۵ درصد به ۲۶.۴۷ درصد تغییر کرده و شایع ترین سرطان در میان زنان است.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ بنظر می رسد یکی از دلیلهای افزایش میزان بروز، بهبود روش های تشخیصی و افزایش آگاهی زنان در حوزه سرطان سینه باشد. بااینکه این روش ها قادر به تشخیص سرطان ها در مراحل اولیه و بهبود میزان بقا و کاهش نرخ مرگ ومیر هستند؛ اما ممکنست به درجاتی موجب افزایش موارد مثبت نیز شود. همین طور باید به سایر عوامل مانند تغییر سبک زندگی زنان، تغییر الگوهای باروری و عوامل محیطی نیز توجه داشت.

در سال ۱۳۹۶ از بین ۱۷ هزار و ۴۶۷ مورد جدید سرطان سینه، ۹۸.۲ درصد مربوط به زنان و ۱.۸ در مردان بوده است و این تعداد ۲۶.۴۷ درصد از کل سرطان های تشخیص داده شده در زنان و ۱۲.۹۷ درصد از کل تشخیص های سرطان در دو جنس است.

بررسی های این مطالعه نشان داد که برمبنای آخرین گزارش ثبت سرطان در کشور؛ بیشترین بروز سرطان سینه در گروه سنی ۶۵ تا ۶۹ سال و گروه سنی ۶۰ تا ۶۴ سال بوده است. همین طور بالاترین میزان بروز استانداردشده سنی به ازای هر ۱۰۰ هزار زن، به ترتیب در استانهای تهران، اصفهان، یزد، گیلان و البرز مشاهده شده است.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ عوامل مختلف جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می توانند بر تفاوت میزان بروز در شهرهای مختلف کشور دخیل باشند. از طرف دیگر؛ تفاوت جمعیت استانهای مختلف و نیز توزیع متفاوت سنی در گروههای جوان و سالمند، می توانند از عوامل مؤثر بر بروز بالاتر سرطان سینه در بعضی استانها باشند. به عنوان مثال؛ شهرهای بزرگ و صنعتی در استان تهران و اصفهان و البرز که فرصت های شغلی و تحصیلی بیشتری را در خود جای داده اند، می توانند پذیرای گروههای مختلف از مهاجرین سایر استانها باشند که این مسئله نقش مهمی در بالاتر بودن میزان بروز سرطان سینه دارد.

از سوی دیگر ممکنست در استانهای بزرگ کشور و یا در استان هایی که به لحاظ اقتصادی در وضعیت بهتری هستند، افزایش دسترسی به امکانات تشخیصی زودرس مانند تجهیزات و نیروهای متخصص بالاتر بوده که منجر به افزایش احتمال انجام غربال گری سرطان خواهد بود. همین طور یکی دیگر از عوامل اثرگذار، کیفیت دستگاه های ثبت داده های سرطان در هر استان است؛ بطوریکه در استان هایی که ثبت سرطان بصورت مستمر به انجام می رسد، ممکنست میزان بروز واقعی تری گزارش شود.

این پژوهشگران معتقدند که لازم است در تحلیل دلیلهای تفاوت بروز سرطان سینه در استانهای مختلف، تأثیر عواملی مانند تفاوت امید به زندگی، سطح رفاه اجتماعی و فاکتورهای در رابطه با شیوه زندگی پرخطر، مدنظر قرار گیرند.

پژوهشگران این مطالعه عنوان می کنند که گرچه در داده های سیستم ثبت سرطان کشور میزان بروز سرطان سینه به خوبی گزارش شده است؛ اما میزان بروز به تنهایی نمی تواند شاخص خوبی برای تعیین وضعیت سرطان سینه در ایران باشد. چونکه سایر شاخص ها مانند میزان شیوع و مرگ ومیر نیز در راستای سیاستگذاری های کنترلی مدیریت سرطان سینه ضرورت دارد. بدین سبب لازم است سیستم ثبت سرطان در تمام استانهای کشور، با در نظر گرفتن سایر فاکتورهای مهم جهت بررسی وضعیت سرطان سینه خصوصاً گزارش میزان مرگ ومیر تقویت شود.

نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان میدهد که بروز سرطان سینه در کشور در سالهای اخیر روند افزایشی داشته است و مقادیر گزارش شده بیش از مقادیر برآورد شده توسط سازمان های علمی معتبر سرطان دنیا است. این روند افزایشی تأکیدی بر ضرورت سیاستگذاری های ملی جهت تشخیص بموقع افزایش بقا و بهبود کیفیت زندگی زنان است.

یافته های این مطالعه، تیرماه سال جاری بصورت مقاله علمی با عنوان «روند بروز سرطان سینه در ایران در یک بازه زمانی ۱۵ ساله مطابق گزارش ثبت سرطان کشور» در فصل نامه بیماریهای پستان ایران منتشرشده است.

در انجام این تحقیق "شهپر حقیقت"؛ پژوهشگر مرکز تحقیقات سرطان سینه پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی، "زهرا امیدی" و "علی قنبری مطلق" از اداره سرطان مرکز مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت با یکدیگر مشارکت داشتند.




1401/07/04
12:02:17
5.0 / 5
423
تگهای خبر: بهداشت , بیمار , بیماری , تجهیزات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما