معاون پژوهشی وزارت علوم تاكید كرد

لزوم تقویت مقالات فارسی زبان در پایگاه های علمی بین المللی

لزوم تقویت مقالات فارسی زبان در پایگاه های علمی بین المللی مطب نما: به گزارش مطب نما، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر ضرورت تقویت مقالات فارسی زبان در پایگاه های علمی بین المللی تصریح کرد و اظهار داشت: امروزه جایگاه زبان فارسی در بین ۸۰ زبان موجود در این دایرکتوری، در رده یازدهم قرار گرفته است.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، دکتر پیمان صالحی در مراسم نهمین دوره تجلیل از پژوهشگران جوان که امروز در فرهنگستان علوم برگزار شد، با اشاره به اینکه همه ما علاقمند به گسترش زبان فارسی هستیم، اضافه کرد: مهم تر از آن، علاقه مندیم که نظریه بزرگان و دانشمندان ایرانی در سطح جهان طوری جریان یابد که نه تنها زبان فارسی بلکه ایده های دانشمندان ما از راه این زبان در دنیا منتشر شود.
وی یکی از این روش ها را روش نشر ایده و تولیدات علمی و نشر آثار علمی عنوان نمود و خاطرنشان کرد: خیلی از دانشمندان در جهان از راه نشر آثار با یکدیکر ارتباط برقرار می کنند و ۵ نفری که در این مراسم امروز تجلیل می شوند، یکی از موثرترین اقداماتی که اجرایی کردند، نشر یافته های علمی خود بوده است.
صالحی، مجلات علمی را یکی از طریق های انتشار آثار علمی نام برد و اظهار نمود: این مجلات طبق رویه ای در وزارت علوم و یا نهادهای ذی ربط مورد تایید قرار می گیرند. از ۱۴۹۰ مجله علمی که در سال ۱۴۰۱ شناسایی شده اند، تعداد ۸۲۷ مجله در حوزه علوم انسانی است.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تصریح کرد: زمانیکه وضعیت سایر کشورهای دنیا را بررسی می نماییم مشاهده می شود که در اغلب کشورهای درحال رشد و پیشرفته، " علوم انسانی" و "علوم اجتماعی" در صدر تولیدات علمی قرار دارد بگونه ای که در ایالات متحده علوم اجتماعی دومین موضوعی است که دانشمندان شان به آن توجه دارند.
صالحی تصریح کرد: در حالیکه در کشور از ۱۴۹۰ مجله، ۸۲۷ مورد آن در حوزه علوم انسانی و اجتماعی است، در سطح بین المللی کمتر توانسته ایم نظرات خویش را منتشر می نماییم.
معاون وزیر علوم ضمن اشاره به تفاوت علوم انسانی و علوم فنی، تصریح کرد: یک فرمول ریاضی در هر جای دنیا نوشته شود، یک جور برداشت می شود، ولی علوم انسانی به این صورت نیست؛ چون که علوم انسانی و اجتماعی از جنس اعتقاد، تمدن، فرهنگ است و زمانیکه در سطح بین المللی منتشر می شود، در واقع ایده ها و نظرات نسبت به عالم هستی، خلقت و جامعه و انسان ها نشر داده می شود. ازاین رو اگر تنها به انتشار نظراتمان به زبان فارسی بسنده نماییم، امکان دارد خیلی از مردم را از این نظریات بهره مند نکرده باشیم و از طرفی نتوانسته ایم اثر گذاری داشته باشیم.
صالحی افزود: این رویه بگونه ای پیش رفته است که رفرنس های درسی در رشته هایی چون "روانشناسی" و" علوم اجتماعی" و" اقتصاد"، منابع خارجی است و لازم است در این حوزه تدابیری اندیشیده شود.
وی ضمن اشاره به اقدامات وزارت علوم در این حوزه تصریح کرد: ما مجلات داخلی فارسی را در نمایه های بین المللی، نمایه سازی می نماییم و در این خصوص ۱۴۹۰ مجله را نمایه سازی کردیم. بدین سان زمانیکه دانشمندی در دنیا موضوعی را جستجو کرد، مقالاتی را پیدا می کند که نمایه سازی در پایگاه های وب آو ساینس و اسکوپوس باشند.
وی با اشاره به اینکه برخی ها اعتقاد دارند، نمایه سازی جهانی بازی داستانی برای وابسته کردن به بعضی از کشورها است، اظهار داشت: به هر حال ما از راه این نمایه سازی ها دیده می شویم و امروز قانون همین است و بنابراین است که ما مبادرت به راه اندازی پایگاه استنادی ISC کردیم تا از مقالات برای نمایه سازی در کشورهای اسلامی حمایت کند ولی عملا هنوز این اتفاق نیفتاده است.
صالحی ضمن اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در زمینه قرار گرفتن زبان فارسی جزو زبان های علمی تا ۵۰ سال آینده، اظهار نمود: هم اکنون بر مبنای کاری که از دو سال پیش شروع کردیم و اقداماتی که از سالیان گذشته اجرایی شده است، از میان ۱۴۹۰ مجله، ۶۹۶ مجله در Directory of Open Access Journals وارکرد کردیم، چون که پیش نیاز نمایه سازی در پایگاه های اسکوپوس و وب او ساینس است.
به نقل از ایشان، با این اقدام جایگاه زبان فارسی در بین ۸۰ زبان موجود در این دایرکتوری، در رده یازدهم قرار گرفته است. در واقع این وظیفه ما است که زبان فارسی را در جهان منتشر نماییم، امروزه ما زبان یازدهم اوپن اکسس (دسترسی باز) هستیم و این اقدامات را به صورت خزنده اجرایی کرده ایم.
او در آخر تصریح کرد: تابحال ۱۰۱ مجله که اکثرا علوم پایه و فنی و به زبان انگلیسی بودند، نمایه سازی کردیم و در طول دو سال قبل هم ۳۴ مجله در اسکوپوس نمایه سازی شده است.




منبع:

1402/04/03
11:12:28
5.0 / 5
306
تگهای خبر: تولید , روانشناسی , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما