واقعیت مجازی به کمک سالمندان می آید

واقعیت مجازی به کمک سالمندان می آید مطب نما: نتایج یک پژوهش حاکی از این است که فناوری واقعیت مجازی می تواند بر حافظه سالمندانی که دارای لطمه شناختی خفیف هستند، تاثیر مثبت داشته باشد.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، نظر به وجود عوامل مختلف، میانگین سنی جمعیت ایران درحال افزایش است و در آینده نه چندان دور تبدیل به یک جامعه نسبتا سالمند خواهد شد. باتوجه به کاهش سریع باروری در چند دهه اخیر و پیش بینی افزایش درصد سالمندان در سالهای پیش رو، برنامه ریزی آینده محور برای حل مشکلات جمعیت سالمند لازمست، چونکه سالمندی با تغییرات بیولوژیکی، فیزیولوژیکی، روان شناختی، رفتاری و اجتماعی هم راه است.

همچون این تغییرات می توان به کاهش کارکردهای شناختی نیز اشاره نمود. یکی از اختلالات در رابطه با نقص کارکردهای شناختی، لطمه شناختی خفیف یا MCI در این دوره است. MCI به یک مرحله میانی از لطمه های شناختی دیده شده در سالمندی طبیعی و دمانس اولیه اشاره دارد. پژوهشگران در پژوهشی امکان سنجی و تاثیر یک برنامه توانمندسازی شناختی را با بهره گیری از فناوری واقعیت مجازی در امتداد بهبود حافظه کاری، دیداری و کلامی افراد سالمند بررسی نموده اند.

در این مطالعه آمده است: درحالی که رویکرد های توان بخشی شناختی برای اختلالات پیش رونده با موفقیت های محدودی مواجه گشته اند، فناوری های VR طراحی شده برای ارائه تمرین های کاربردی برای سالمندان ممکنست باارزش باشند. فناوری های VR عملکردی که از توانایی یادگیری رویه ای حفظ شده در یک محیط نسبتا امن استفاده می نمایند، می توانند به حفظ عملکرد کارهای زندگی روزمره موردنیاز برای حفظ زندگی ایمن و استقلال عملکرد کمک کنند.

پژوهش حاضر از نظر شیوه گردآوری داده ها به طرح های شبه آزمایشی متعلق می باشد که بر روی دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران MCI بود که در فاصله ۱۳۹۹-۱۳۹۸ به کلینیک مغز و شناخت و بیمارستان فیروزگر در شهر تهران مراجعه کردند. آنان توسط متخصص مغز و اعصاب و برمبنای گایدلاین پترسون تشخیص MCI گرفته اند. بر این اساس ۳۰ نفر بیمار بصورت در دسترس، انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایشی(۱۵نفر) و کنترل(۱۵نفر) جایگزین شده و در مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.

در این پژوهش آمده است: برای طراحی برنامه مداخله توانمندسازی شناختی، اصول تدوین مداخله های درمانی برمبنای معیارهای "ارزیابی دستورالعمل های درمانی" انجمن روانشناسی آمریکا مورد توجه قرار گرفت. جهت طراحی پروتکل توانمندسازی که تماما توسط تیم پژوهش طراحی و آماده سازی شده است، محتوا و فضای برنامه توسط پژوهشگر نوشته و توسط کارگروه اصلاح گردید.

نویسندگان این مقاله می گویند: در طراحی محتوای برنامه، تلاش شد تا تکالیف در قالب کارهایی باشند که افراد سالمند بطور روزمره با آن سروکار دارند مانند خرید کردن، مصرف دارو و جاگذاری اشیاء. سپس برنامه آماده شده در قالب یک برنامه VR توسط برنامه نویس و زیر نظر تیم پژوهش، با بهره گیری از برنامه unity نوشته و با بهره گیری از سخت افزارها و نرم افزارهای مربوطه، به یک برنامه VR قابل اجرا تبدیل شد. این برنامه در ۱۰ جلسه تمرینی طراحی شد که هدف اصلی آن بهبود حافظه کاری بود.

برمبنای آن چه نتایج این پژوهش نشان می دهد، برنامه توانمندسازی شناختی با بهره گیری از فناوری VR می تواند در بهبود حافظه کاری سالمندان مبتلا به MCI مؤثر باشد و ماندگاری آن نیز تا یک ماه پس از درمان در حافظه کاری کلامی وجود دارد.

این مطالعه توسط مهدیه ساسانی نژاد، دانشجوی دکترای روان شناسی سلامت دانشگاه خوارزمی، علیرضا مرادی، استاد روان شناسی بالینی دانشگاه خوارزمی، مصطفی الماسی دوغایی، استادیار نورولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران و حامد آذرنوش، استادیار بیوالکتریک دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام شده و نتایج حاصل از آن در نخستین شماره بیست وچهارمین دوره مجله تازه های علوم شناختی انتشار یافته است.





منبع:

1401/04/27
19:14:08
5.0 / 5
555
تگهای خبر: بیمار , بیمارستان , پزشك , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما