در یك مطالعه حیوانی بررسی شد

روشی برای ترمیم صدمه شبکیه

روشی برای ترمیم صدمه شبکیه مطب نما: پژوهشگران در یک مطالعه حیوانی عنوان کردند که محیط روئی حاصل از سلول های بنیادی دندان می تواند در مقابل صدمه شبکیه اثر محافظتی داشته باشند.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، عوامل مختلفی مانند ضربه، افزایش سن و بیماری های سیستمیک می توانند منجر به صدمه دائمی شبکیه و از دست دادن بینایی شوند. بنابراین پیدا کردن درمان های مؤثر برای بهبود این مشکل اهمیت زیادی دارد.

درمان های مختلفی مانند درمان های بازسازی مبتنی بر سلول درمانی، برای درمان صدمه های شبکیه پیشنهاد شده که با موفقیت نسبی همراه بوده است. سلول های بنیادی مزانشیمی و ترشحات آنها دارای خاصیت ضد التهابی هستند و انواع مختلف سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از بافت هایی مانند بافت چربی، مغز استخوان، بندناف و دندان در درمان صدمه شبکیه استفاده شده است.

با این حال بررسی ها نشان داده که بیشتر سلول های بنیادی مزانشیمی که در زجاجیه تزریق شده اند، به علل مختلف کارایی خوبی نداشته اند. ولی بر مبنای مطالعات اخیر، تزریق داخل زجاجیه ای محیط روئی حاصل از سلول بنیادی (condition medium) که حاوی عامل های مشتق از سلول های بنیادی مانند عامل های رشد و... است، نتایج درمانی بهتری در مقایسه با تزریق سلول های بنیادی دارد. همینطور این روش، از نظر هزینه و زمان هم مقرون به صرفه تر است.

اخیراً سلول های بنیادی دندان به علت دسترسی آسان، بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. بر همین مبنا پژوهشگران در یک مطالعه اثر محافظتی محیط روئی حاصل از سلول های بنیادی مشتق از دندان را بر روی شبکیه مورد بررسی قرار دادند.

در این مطالعه برای ایجاد صدمه شبکیه، درون چشم راست ۲۰ موش صحرایی (رت) پراکسید هیدروژن (H۲O۲) تزریق شد. سپس رت ها به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول تنها بعنوان گروه کنترل پیگیری شدند و به چشم رت های گروه دوم، محیط روئی حاصل از سلول های بنیادی دندان تزریق شد. در نهایت بعد از ۱۵ روز، چشم همه موش های صحرایی جدا و مورد بررسی قرار گرفت.

بررسی بافت شبکیه چشم موش های صحرایی نشان داد که در دو گروه مورد بررسی بافت شبکیه گرفتار آتروفی یا تحلیل بافتی شده بود، ولی نازک شدن شبکیه در موش هایی که به چشم آنها محیط روئی سلول های بنیادی دندان تزریق شده بود، به صورت قابل توجهی کم تر بود.

یافته های این مطالعه نشان داد که استفاده از محیط روئی حاصل از سلول های بنیادی آپکس پاپیلای دندان می تواند از تخریب شبکیه جلوگیری نماید و دارای اثر محافظتی در مقابل صدمه شبکیه است.

بر همین اساس پژوهشگران این تحقیق می گویند که میتوان از محیط روئی سلول های بنیادی آپکس پاپیلای دندان، بعنوان منبع جدیدی برای محافظت و ترمیم شبکیه استفاده کرد، ولی این مورد باید در مطالعات آینده بیشتر بررسی شود.

در انجام این تحقیق علیرضا دهقانی، محمد ملک احمدی و حشمت اله قنبری؛ پژوهشگران گروه چشم پزشکی مرکز تحقیقات بیماری های چشم دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، فرشته کرمعلی، ساره سروش زاده و محمدحسین نصر اصفهانی از پژوهشگران پژوهشکده زیست فناوری حیوانات مرکز تحقیقات سلولی پژوهشگاه رویان اصفهان، به همراه اردشیر طالبی؛ عضو هیئت علمی گروه بافت شناسی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه، خرداد ماه سالجاری به صورت مقاله علمی با عنوان «تاثیر محیط روئی حاصل از سلول های بنیادی مشتق از دندان بر روی ضخامت شبکیه صدمه دیده چشم رت» در مجله دانشکده پزشکی اصفهان انتشار یافته است.





منبع:

1401/04/20
20:31:19
5.0 / 5
476
تگهای خبر: بافت , بیمار , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما