پژوهشگران توصیه كردند

آرد هسته خرما، افزونه ای برای سالم تر کردن نان سفید

آرد هسته خرما، افزونه ای برای سالم تر کردن نان سفید به گزارش مطب نما پژوهشگران کشور در یک تحقیق جالب، با افزودن آرد هسته خرما به نان سفید، شاخص گلیسمی این ماده غذایی پرمصرف را پایین آورده و از این طریق، آنرا به غذایی سالم تر تبدیل نموده اند.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، شاخص گلیسمی یا GI یک ماده غذایی، تغییرات قند خون بعد از خوردن آن غذا را نشان داده است. علاوه بر شاخص گلیسمی، برای مشخص شدن اثر کمیت و کیفیت کربوهیدرات بر قند خون، شاخص دیگری به نام بار گلیسمی یا GL هم مطرح گردیده است. به صورت کلی مواد غذایی به سه دسته با شاخص گلیسمی پایین یعنی زیر ۵۵، متوسط یعنی ۵۵ تا ۶۹ و بالا یعنی مساوی یا بیشتر از ۷۰ تقسیم بندی شده اند. بر مبنای بار گلیسمی هم مواد غذایی به دسته بار پایین یعنی زیر ۱۰، بار متوسط یعنی ۱۱ تا ۱۹ و بار بالا یعنی مساوی یا بالاتر از ۲۰ تقسیم می شوند.
آن گونه که محققان می گویند، غذاهای با شاخص و بار گلیسمی پایین تر با کاهش خطر مبتلا شدن به بیماری های مزمن ازجمله چاقی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی ارتباط دارند، بنابراین یافتن عواملی که شاخص گلیسمی غذاها را کم کند، در خیلی از پژوهشها مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این ها، میزان احساس سیری پس از خوردن غذا را هم با شاخصی به نام شاخص سیری یا SI اندازه گیری می کنند. بعد از خوردن غذاهای با شاخص سیری بالاتر، احساس سیری در افراد، بیشتر بوده و در نتیجه مصرف غذا در وعده های بعدی کمتر می شود. ازاین رو مصرف چنین غذاهایی می تواند در پیشگیری و درمان چاقی مؤثر باشد.
در این رابطه، یک تیم پژوهشی پنج نفره از دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز مبادرت به انجام پژوهشی کرده اند که در آن تاثیر افزودن آرد هسته خرما به آرد سفید برای پایین آوردن شاخص گلیسمی و شاخص سیری نان سفید بررسی شده است.
آنها در این مطالعه پژوهشی، تاثیر نان سفید معمولی و نان های سفید حاوی ۲۰ و ۴۰ درصد آرد هسته خرما را بر شاخص گلیسمی، بار گلیسمی و همینطور شاخص سیری افراد شرکت کننده ارزیابی کردند.
نتایج این بررسی ها نشان داد که جایگزین کردن بخشی از آرد سفید گندم با آرد هسته خرما، به صورت معنادار و قابل توجهی سبب کاهش شاخص و بار گلیسمی و افزایش شاخص سیری نان سفید می شود.
فریده شیشه بر، پژوهشگر مرکز تحقیقات تغذیه و بیماری های متابولیک پژوهشکده بالینی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و همکارانش در این خصوص می گویند: «نان سفید از محصولات غذایی پرمصرف در جهان است که شاخص گلیسمی بالا و شاخص سیری پایینی دارد و همین سبب می شود که مصرف آن، تبعات زیادی ازلحاظ سلامت داشته باشد. این در حالیست که افزودن ترکیباتی مثل فیبر، آرد غلات و حبوبات می تواند شاخص گلیسمی نان سفید را کاهش و شاخص سیری آنرا افزایش دهد».
آنها افزوده اند: «هسته خرما یک منبع غنی از مواد غذایی و ترکیبات بالقوه است و افزودن آرد آن به آردسفید علاوه بر افزایش ارزش تغذیه ای نان، سبب کاهش شاخص گلیسمی و بار گلیسمی نان سفید و افزایش شاخص سیری آن در افراد سالم می شود».
بر این اساس، نان غنی شده با آرد هسته خرما با داشتن این دو خصوصیت مفید می تواند برای کنترل قند خون بعد از غذا و رژیم های غذایی برای کاهش وزن مورد استفاده قرار گیرد.
نتایج این مطالعه در چارچوب یک مقاله علمی پژوهشی در «مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران» متعلق به پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی انتشار یافته است.



1401/03/31
19:12:25
5.0 / 5
377
تگهای خبر: بهداشت , بیمار , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما