نحوه تشخیص اولویت های پژوهشی در مطالعات در رابطه با خون

نحوه تشخیص اولویت های پژوهشی در مطالعات در رابطه با خون به گزارش مطب نما معاون آموزشی و پژوهشی موسسه عالی طب انتقال خون در مورد نحوه تشخیص اولویت های پژوهشی در مطالعات در رابطه با خون، اظهار داشت: طبق محدودیت های منابع انسانی، مالی، سیاست ها و بروزرسانی ها ناگزیر به تعیین اولویت ها هستیم.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، دکتر مهتاب مقصودلو در مورد نحوه تشخیص اولویت های پژوهشی در مطالعات در رابطه با خون، اظهار نمود: برای تعیین اولویت ها از دو مستند معتبر بین المللی بهره برده ایم، شیوه پیشنهادی شورای تحقیقات حوزه سلامت برای توسعه COHRED و برنامه عملیاتی به نام راهبرد پژوهش. راهبردهای ملی در مقیاس کوچک تر برای سازمان انتقال خون با تغییراتی اعمال شده است تا قابل اجرا باشد. در ابتدا حیطه های اصلی پژوهش را بعنوان نیازهای اصلی شناسایی می کنند.
وی افزود: افراد با سابقه کار تخصصی و اجرایی سرفصل ها را طبقه بندی کرده و به کارشناسان و متخصصان و همچنین ذینفعان مانند انجمن های علمی و مصرف کنندگان خون که در حوزه بالینی فعال می باشند، عرضه کرده و سپس از آنها می خواهیم بر مبنای حیطه های فعالیت خود عناوین پژوهشی را اعلام کنند. سپس این عناوین بر مبنای معیارهای مشخص امتیاز بندی می شوند. برای مثال در سازمان انتقال خون ۱۲ معیار بر مبنای اولویت ها تعیین شده و طرح های پژوهشی طبق آن معیارها مطرح می شود.

معاون آموزشی و پژوهشی موسسه عالی طب انتقال خون در پاسخ به این سؤال که آیا مطالعه ای انجام شده تا نشان دهد چه عواملی باعث کاهش یا افزایش اهدای خون می شود؟ اظهار داشت: در تعطیلات با کاهش رجوع هموطنان مواجه می شویم، بخصوص تعطیلاتی که از جنس عید، شادی و سفر باشد. در روزهای سوگواری تاسوعا و عاشورا با افزایش بیشتر رجوع کنندگان برای اهدای خون مواجه هستیم، در ایام گرم سال و روزهای خیلی سرد سال هم طبیعتا مراجعین کمتر هستند.

مقصودلو در مورد راهکارهای افزایش اهدای خون در کشور، اظهار نمود: همزمان با اپیدمی کرونا هم به علت پروتکلهای بهداشتی و قرنطینه افراد رجوع کمتری به مراکز اهدای خون داشتند در سازمان روش های مختلفی مانند تبلیغات محیطی، ارسال پیامک، تشویق افراد حائز شرایط از راه شبکه های اجتماعی، پیامک های تشکر پس از اهدای خون و ارسال پیامک های دعوت به اهدای خون به کار گرفته شد که نتیجه بخش هم بودند.

وی ضمن اشاره به شرایط اهدای خون توضیح داد: افرادی که در گروه سنی بین ۱۸ تا ۶۰ سال هستند، می توانند برای اهدای خون رجوع کنند. اهداکنندگان مستمر و با سابقه پس از سن ۶۰ سالگی تا ۶۵ سالگی طبق نظر پزشک می توانند به اهدای خون ادامه دهند. حداقل وزن مجاز ۵۰ کیلوگرم است. ضمن این که افراد باید از شرایط نسبی سلامت برخوردار بوده و سبک زندگی سالم داشته باشند و از رفتارهای پرخطر که آنها را در معرض بیماری های HIV و هپاتیت B و C قرار می دهد، اجتناب کنند.

معاون آموزشی و پژوهشی موسسه عالی طب انتقال خون در مورد مطالعات انجام شده در مورد انگیزه های اهداکنندگان، اظهار نمود: طی مطالعاتی انگیزه های اهداکنندگان خون را در سطح ملی و در مقاطع مختلف بررسی کردیم و نتایج نشان داده است شایع ترین انگیزه اهدای خون در کشور، کمک به هم نوع است.

بنابر اعلام روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت؛ مقصودلو در پاسخ به سوالی در مورد صادرات خون به کشورهای دیگر اظهار داشت: به هیچ عنوان خون و فرآورده های خونی را صادر نمی نماییم. تمام خون های اهدا شده برای بیماران کشور استفاده می شود.

معاون آموزشی و پژوهشی موسسه عالی طب انتقال خون ضمن اشاره به مطالعات انجام شده در مورد انتقال خون، اظهار داشت: در موسسه آموزش عالی انتقال خون مطالعات گوناگونی در گروههای مطالعاتی مختلف انجام می شود در زمینه مطالعات اپیدمیولوژی برای پایش عفونت های قابل انتقال از راه خون مانند HIV، هپاتیت B و هپاتیت C و غیره در جمعیت عمومی، گروههای خاص و در داوطلبان اهدای خون انجام می دهیم و روند ریسک عامل های این عفونت ها را بررسی می نماییم. مطالعات حوزه پزشکی عمومی در مورد روش های حفظ و جذب اهداکنندگان سالم و مداخلاتی که سبب تداوم اهدای خون داوطلبان می شود. مطالعات علوم پایه در زمینه عملکرد و بقای سلول های خون، گلبول های قرمز، پلاکت و مطالعات در مورد بهبود بقای این سلول ها در شرایط کمبود بانکهای خون انجام می دهیم.

وی تصریح کرد: امروزه مدیریت خون بیمار بعنوان مجموعه راهکارهایی که فرد احتیاج به خون و فرآورده های خونی پیدا نکند، همچون مطالعاتی است که در یک دهه گذشته روی آن تمرکز داشتیم.





منبع:

1401/03/24
21:05:05
5.0 / 5
570
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب مطب نما را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مطب نما
نظرات بینندگان مطب نما در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما

نزدیک ترین مطب به شما تنها یک کلیک فاصله دارد! با مطب نما، پزشک مناسب خویش را سریع تر پیدا کنید