در یك پژوهش بررسی شد

مشکل باقی ماندن آنتی بیوتیک در گوشت پرندگان چقدر جدی است؟

مشکل باقی ماندن آنتی بیوتیک در گوشت پرندگان چقدر جدی است؟ مطب نما: پژوهشگران با انجام یک مطالعه عنوان کردند که شیوع باقی مانده آنتی بیوتیک در گوشت طیور در ایران بالا است و بیشترین میزان آنتی بیوتیک در کبد و کم ترین میزان آن در عضله ران شناسایی شده است.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، در جهان نیاز به گوشت طیور توسط مصرف کنندگان درحال افزایش است و همین موضوع سبب شده که صنعت طیور، دومین صنعت اصلی ایران باشد. در این صنعت برای بهبود تولید طیور و جلوگیری از بیماریها، در جیره غذایی پرندگان از مکمل های خوراکی مانند مواد ضدمیکروبی استفاده می شود. آنتی بیوتیک ها نیز از مواد ضد میکروبی هستند که انواع مختلفی دارند و به شکل گسترده برای پیش گیری از بیماریها، درمان، محرک رشد و افزایش وزن و راندمان دام و طیور استفاده می شوند.

در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای درحال توسعه که قوانین بطور جدی مورد توجه قرار نمی گیرند، استفاده از داروها مانند آنتی بیوتیک ها ممکنست توسط افراد غیر متخصص تجویز شود. استفاده بیش از اندازه و اضافی از آنتی بیوتیک ها بصورت غیرعلمی، ممکنست موجب ایجاد باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک شده و موجب کاهش کارایی این داروها شود. همین طور استفاده بیش از اندازه از آنتی بیوتیک های دامپزشکی، بدون در نظر گرفتن دوره دفع دارو و یا عوارض جانبی آنها، ممکنست منجر به باقی ماندن داروها در محصولات طیور شده و سلامت مصرف کنندگان را تهدید کند.

برای کنترل باقی مانده های دارویی در غذاها، سازمان های بین المللی مانند سازمان جهانی بهداشت، اداره دامپزشکی اتحادیه اروپا، سازمان خواربار و کشاورزی (فائو) و سازمان غذا و دارو، محدودیت هایی به وجود آورده اند و استانداردهای ملی به نام «مرز بیشینه باقی مانده» یا MRL در کشورهای مختلف تعریف شده است. این استانداردها در کشورهای مختلف متفاوت می باشد و همین موضوع موجب ایجاد اختلاف در تجارت و صادرات مواد غذایی می شود. با وجود این، در ایران هیچ مقرراتی برای این شاخص در محصولات حیوانی رعایت نشده است.

روش های آزمایشگاهی مختلفی برای تعیین میزان باقی مانده آنتی بیوتیک در غذاها، توسعه یافته است و میزان آنتی بیوتیک ها در گوشت و محصولات حیوانی به دقت اندازه گیری می شوند.

با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران با انجام یک مطالعه فراتحلیل، شیوع باقی مانده آنتی بیوتیک در گوشت طیور را در ایران بررسی کردند و مقالات مربوط به انواع آنتی بیوتیک و میزان قابل تشخیص آنها را در گوشت و اندام های مختلف طیور مورد تحلیل قرار دادند.

برای انجام این تحقیق، مقالات انتشار یافته در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۲۱ درباره این موضوع، از پایگاه های داخلی و بین المللی استخراج شد و در نهایت ۱۷ مقاله که دارای معیارهای لازم بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

در این مقالات باقی مانده آنتی بیوتیکی طیور، در شهرهای تهران، اصفهان، اهواز، شیراز، مشهد، کرمان، سنندج، مازندران و ارومیه، مطالعه شده بود و نمونه های بررسی شده، از عضله، کبد، کلیه و ران طیور برداشته شده بود.

بر اساس نتایج این مطالعه؛ بیشترین میزان باقی مانده آنتی بیوتیکی در کبد و پایین ترین میزان باقی مانده آنتی بیوتیکی در عضله ران بوده است. رایج ترین داروهای شناسایی شده، آنتی بیوتیک های انروفلوکساسین، کلرامفنیکل، اکسی تتراسایکلین، فلوروکینولون و تتراسایکلین بودند.

یافته های این تحقیق حاکی از آنست که شیوع باقی مانده آنتی بیوتیک در گوشت طیور در ایران بالا است، ولی این میزان برای مصرف کنندگان مشکلی ایجاد نمی نماید. اجرای استراتژی های نظارتی دقیق از طرف دولت در نظارت بر آنتی بیوتیک ها به شدت سفارش می شود.

پژوهشگران این مطالعه اجرای استراتژی های نظارتی دقیق از طرف دولت در نظارت بر آنتی بیوتیک ها خصوصاً درست پیش از کشتار طیور را سفارش می کنند. همین طور سفارش می کنند که جگر طیور از غذاهای ایرانی حذف شود و کشاورزان باید در مورد بقایای آنتی بیوتیکی و دوره حذف این داروها آموزش ببینند.

در انجام این تحقیق مجید محمدزاده، عنایت اله بریزی و مرتضی زارع؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مریم منتصری و سعید حسین زاده از دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، مجید مجلسی از گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، زهرا درخشان از مرکز تحقیقات علوم بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به همراه MargheritaFerrante و Gea OliveriConti؛ پژوهشگران آزمایشگاه های بهداشت محیط و مواد غذایی دانشگاه کاتانیای ایتالیا با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه شهریورماه سال جاری بصورت مقاله علمی با عنوان «بقایای آنتی بیوتیک در بافت طیور در ایران: مروری سیستماتیک و متاآنالیز» در نشریه Environmental Research انتشار یافته است.





منبع:

1400/11/24
20:30:07
5.0 / 5
647
تگهای خبر: آموزش , بافت , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما