در قالب یك پژوهش بررسی شد؛

پرچم و کلاله زعفران منبع غنی از آنتی اکسیدان

پرچم و کلاله زعفران منبع غنی از آنتی اکسیدان مطب نما: اصفهان نتایج یک مطالعه نشان میدهد که پرچم و کلاله برخی گونه های زعفران وحشی بعنوان منبع غنی آنتی اکسیدان ها محسوب می شوند.



زعفران، کلاله خشک شده گل های زعفران جزء ادویه های با ارزش دنیا است که به شکل گسترده ای در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد و بعنوان طعم دهنده و مواد طبیعی رنگ آمیزی استفاده می شود.

زعفران به شکل گسترده در ایران، هند، یونان، اسپانیا و ایتالیا کشت می شود؛ ایران بزرگ ترین تولیدکننده زعفران در جهان و چین بزرگ ترین واردکننده زعفران از ایران است. استان خراسان بعنوان مهم ترین منطقه تولید زعفران در ایران شناخته می شود و ۹۲ درصد از کل تولید زعفران در کشور و ۹۸ درصد مناطق زیر کشت ایران به این استان متعلق می باشد.

یکی از اجزای اصلی عصاره زعفران کروسین است که یک کاروتنوئید محلول در آب است. تحقیقات گسترده ای در مورد کروسین نشان میدهد که کروسین دارای فعالیت حذف رادیکال آزاد قوی و اثرات دارویی مختلفی ازجمله کارهای ضد سرطانی و هیپولیپیدمی است. اثرات البته درمانی زعفران بیشتر به کارهای پالایشی ترکیبات آن در حذف رادیکال های آزاد نسبت داده شده است.

در پژوهشی که توسط فاطمه شاهین فر، سارا تقی خواه خمامی، سیده فاطمه فلاح، منصور افشارمحمدیان و داوود بخشی انجام شد، مشخص شد که پرچم و کلاله برخی گونه های زعفران وحشی (Crocus sp.) بعنوان منبع غنی آنتی اکسیدان ها معرفی کردند.

با توجه به ارزش قابل توجه اقتصادی، خواص دارویی و مصرف غذایی زعفران، این تحقیق، ارزیابی مقایسه ای میزان کروسین در کلاله و پرچم سه گونه زعفران خزری (C. caspius( زیبا، )C. speciosus( زراعی و )C. sativus )جمع آوری شده در استان گیلان و همین طور ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی در پرچم گونه های مذکور انجام گرفت.

نتایج این تحقیق نشان داد که میزان ترکیب مؤثره کروسین در کلاله گونه زیبا (C. speciosus) و خزری با اختلاف مدلول داری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) است، اما میزان رنگیزه کروسین در پرچم گونه زراعی (C. sativus) با اختلاف مدلول داری بیشتر از گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) است. همین طور نتایج بررسی ها در تحقیق حاضر نشان داد که میزان فنل کل و همین طور میزان فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) در پرچم گونه زراعی (C. sativus) بصورت مدلول داری بیشتر از دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بود، ولی میزان فلاونل در دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بصورت مدلول داری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) بود.

پژوهشگران این تحقیق اعلام کردند، با توجه به این که تاکنون، پرچم زعفران زراعی بعنوان بخش دور ریز زعفران محسوب می شد، برمبنای نتایج این تحقیق، به سبب سطح بالای فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیب دارویی کروسین در پرچم زعفران زراعی و وحشی، علاوه بر کلاله، این بخش زعفران زراعی و وحشی نیز پتانسیل قابل توجهی بعنوان منبع غنی آنتی اکسیدانی، جهت غنی کردن سبد غذایی مردم و استفاده در انواع برنامه های دارویی و غذایی دارد.

نتایج این پژوهش در شماره ۴۲ انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران پروسه و کارکرد گیاهی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال ۱۴۰۰ منتشر گردید.





منبع:

1400/08/18
21:13:58
5.0 / 5
973
تگهای خبر: تولید , دارو , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما