مروری بر بررسی های یك پژوهش؛

خستگی مشكلی كه بیشتر بیماران مبتلا به ام اس از آن شكایت دارند

خستگی مشكلی كه بیشتر بیماران مبتلا به ام اس از آن شكایت دارند به گزارش مطب نما پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عواملی که در خستگی بیماران مبتلا به ام اس موثر است را بررسی کردند.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، از بین علائم مختلف بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس، «خستگی» بعنوان ناتوان کننده ترین و شایع ترین علامت شناخته می شود که نزدیک به یک سوم بیماران آنرا در طول سه سال اول تشخیص بیماری گزارش می کنند.

دلایل این خستگی کاملا شناخته شده نیست ولی مطالعات نشان داده که عوامل فردی مانند سن، جنسیت، نژاد و وضعیت اقتصادی-اجتماعی هم می توانند بر میزان خستگی بیماران اثرگذار باشند.

با توجه به این موضوع، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ارتباط متغیرهای مانند عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی، عاطفی و... را با میزان خستگی بیماران مبتلا به ام اس بررسی کردند.

این مطالعه به صورت مقطعی در بازه زمانی خرداد تا مرداد 1398 در انجمن ام اس ایران انجام شد و 296 نفر از بیماران مبتلا به ام اس از راه پرسش نامه مورد بررسی قرار گرفتند.

بررسی پرسش نامه ها نشان داد که نزدیک به 90 درصد از شرکت کنندگان گرفتار خستگی متوسط و زیاد هستند. در این مطالعه مشخص شد که رابطه مفهوم داری بین جنسیت و سن با خستگی وجود ندارد. پژوهشگران این مطالعه می گویند: به نظر می آید با افزایش سن و پیشرفت بیماری و همینطور گذشت مدت زمان از بیماری، فرد علاوه بر تطابق با میزان خستگی، در جهت رفع یا کاهش آن تلاش می کند و احتمال می رود بیمار به مرور تلاش کند راهکارهای مقابله با خستگی را بیاموزد.

در این مطالعه عنوان شد که بیشترین میزان خستگی در افراد مجرد مشاهده می شود. بررسی ها نشان داده که همسران می توانند در سازگاری فرد با بیماری و همینطور کاهش ناتوانی و بعلاوه پیروی از درمان و بهبود وضعیت روانی بیماران نقش مهمی داشته باشند.

در این مطالعه مشخص شد که در افرادی که تعداد دفعات بیشتری در بیمارستان بستری شده اند، خستگی بیشتری وجود دارد. همینطور بیشتر شرکت کنندگان بیشترین شکایت را از اختلالات حسی- حرکتی داشتند. به قول این محققان احتمالاً افرادی که اختلالات حسی– حرکتی دارند به دنبال کاهش فعالیتهای فیزیکی، خستگی بیشتری را تجربه می کنند. آن چه اهمیت دارد این است که خستگی چه به دنبال اختلال حسی و چه به دنبال اختلال حرکتی در بیمار بوجود آمده باشد، باید مدنظر پرستاران قرار گرفته و در جهت حل آن تلاش شود.

مشاهدات پژوهش حاکی از این است که عوامل فردی و روان شناختی و عوامل در رابطه با بیماری می توانند بر خستگی بیماران مبتلا به ام اس اثرگذار باشند. ازاین رو سفارش می شود تا در جهت کاهش عوامل مخرب و تقویت عوامل تخفیف دهنده خستگی اقداماتی صورت گیرد.

این پژوهشگران پیشنهاد می کنند که با برگزاری کلاس های آموزش فعالیتهای ورزشی به بیمار و یا برگزاری کلاس های ورزشی در محیط انجمن ام اس می توان میزان خستگی بیماران را کم کرد. همینطور ایجاد مشاغلی متناسب با وضعیت جسمانی بیماران و محدودیت های آنان می توان علاوه بر کسب درآمد مناسب برای آنها، بر خستگی آنان تاثیرگذاشت.

در انجام این مطالعه نیلوفر حجازی زاده، مرضیه پازکیان و مجتبی عبدی؛ پژوهشگران کمیته پژوهشی دانشجویان و گروه داخلی-جراحی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «خستگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر تهران در سال 1398» در نشریه پرستاری ایران انتشار یافته است.




1399/12/08
15:45:20
0.0 / 5
1077
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما