پژوهشگران دانشگاه تهران بررسی كردند
استفاده از میخك برای مهار بیماری زایی یك باكتری
به گزارش مطب نما یافته های یک مطالعه نشان داد که یک ماده در میخک، می تواند با مهار سیستم بیماری زایی باکتری، آنرا از بین ببرد.
به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، باکتری «سودوموناس آئروژینوزا» یک باکتری بیماری زای فرصت طلب است که می تواند در طیف وسیعی از بیماران دارای نقص سیستم ایمنی عفونت های حاد و مزمن ایجاد نماید. این باکتری در هنگام حمله به بافت های بدن با تولید سم ها و مواد آنزیمی، به سلول ها صدمه می رساند.
این باکتری به علت تولید عوامل بیماری زای متنوع و توانایی تشکیل بیوفیلم از مهم ترین باکتری های بیماری زا است. بیوفیلم یا زیست لایه ساختاری است که با اجتماع باکتری ها به یکدیگر و اتصال آنها به یک سطح ایجاد می شود. این اتصال محکم سبب می شود مقاومت باکتری های بیشتر شده و شانس بقای آنها افزایش یابد. از سوی دیگر ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در میان سویه های مختلف باکتری سودوموناس آئروژینوزا، سبب نگرانی جدی برای سلامت انسان شده است.
این باکتری دارای یک سیستم به نام Quorum sensing (QS) است و از راه آن می تواند حضور باکتری های دیگر را در محیط اطراف خود ردیابی کند. با کمک این سیستم می تواند عوامل بیماری زای خویش را تولید نماید و با اتصال به باکتری های دیگر، بیوفیلم ایجاد نماید. همینطور این سیستم می تواند در سیستم دفاعی میزبان، اختلال ایجاد نماید و سبب بیماری زایی بیشتر شود. پیدا کردن روش های درمانی که بتوانند با مهار سیستم QS، بدون اثر بر رشد باکتری ها، بیماری زایی آنها را کاهش دهند، اهمیت زیادی دارد.
در بررسی های اخیر مشخص شده که یک ماده گیاهی به نام «اوژنول» که بیشتر از جوانه های گیاه میخک، به دست می آید، دارای خواص ضد التهابی، بی حسی، آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و ضد سرطانی است. این ماده در گیاهانی مثل دارچین، آویشن، جوزهندی و زردچوبه هم وجود دارد.
با توجه به فعالیت ضد میکروبی اوژنول، پژوهشگران دانشگاه تهران با انجام مطالعه ای اثر این ماده را بر مهار عوامل بیماری زای باکتری سودوموناس آئروژینوزا بررسی کردند. صبا مسلمی؛ کارشناس ارشد میکروبیولوژی و نسیم کاشف؛ دانشیار باکتری شناسی پزشکی دانشگاه تهران در این مطالعه مشارکت داشتند.
در این مطالعه از اوژنول تجاری با خلوص ۹۹.۵ درصد استفاده شد و تأثیر غلظت های مختلف آن بر روی پنج سویه باکتری سودوموناس آئروژینوزا بررسی گردید.
یافته های این مطالعه نشان داد که ماده اوژنول دارای اثر باکتری کشی و مهارگرباکتری (باکتریواستاتیکی) است و می تواند علاوه بر کشتن باکتری ها از رشد و تقسیم آنها هم جلوگیری کند.
با بررسی تأثیر غلظت های ۰.۱۵ درصد، ۰.۰۷۵ درصد و ۰.۰۳۷ درصد از ماده اوژنول مشخص شد که این غلظت ها رشد باکتری را متوقف نمی کنند ولی می توانند با تأثیر بر سیستم QS باکتری، عوامل بیماری زای این باکتری را که در تشکیل بیوفیلم نقش دارند، مهار کنند. استفاده از این غلظت های ماده اوژنول توانست تشکیل بیوفیلم را در تمام سویه های باکتری سودوموناس آئروژینوزا، متوقف نماید.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ محصولات طبیعی، داروهای جایگزینی برای درمان عفونت های باکتریایی فراهم می کنند و در عین حال منجر به مقاومت آنتی بیوتیکی هم نمی شوند.
این محققان می گویند: نتایج این مطالعه نشان داد که اوژنول به صورت مفهوم داری منجر به کاهش تولید عوامل بیماری زای باکتری سودوموناس آئروژینوزا می شود. همینطور این ترکیب می تواند تشکیل بیوفیلم، تولید اگزوپلی ساکارید و حرکت باکتری را هم مهار کند. ازاین رو از اوژنول یا مولکول های مشابه آن می توان در آینده بعنوان مدلی برای مداخله با سیستم QS باکتریایی و مقابله با بیماری زایی باکتری ها بهره برد.
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «اوژنول: عامل کارآمد مهارکننده سیستم Quorum Sensing برای کاهش بیماری زایی سودوموناس آئروژینوزا» در دوماه نامه علمی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، وابسته به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، انتشار یافته است.
منبع: matabnama.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب