در پژوهشی در ارتباط با تعداد فرزندان مطرح شد

رابطه تعداد فرزندان با عمر والدین

رابطه تعداد فرزندان با عمر والدین مطب نما: یكی از رویدادهای برجسته زندگی خانوادگی تصمیم گیری درباره تعداد فرزندان است چونكه این تصمیم بر سبك زندگی و از آن مهم تر، كیفیت زندگی خانوار موثر است.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، امروزه بهبود كیفیت زندگی بعنوان مفهوم تازه تری از سلامتی مطرح گردیده است كه به جنبه های روان شناختی، اجتماعی، عملكردی و جسمی مربوط می شود. كیفیت زندگی همچون مسائلی است كه ابتدا در دوران صنعتی شدن با افزایش تولید كالا و صنایع گوناگون مورد توجه قرار گرفت.
در پژوهشی كه در رابطه با "مقایسه كیفیت زندگی زوجین تك فرزند با زوجین دارای بیشتر از دو فرزند در خانواده های تهرانی" توسط تیم پژوهشگران متشكل از ابراهیم نعیمی (استادیار گروه مشاوره دانشگاه علامه طباطبایی)، میلاد سعیدی (كارشناس ارشد مشاوره خانواده دانشگاه علامه طباطبایی) و سمیه كاظمیان (استادیار گروه مشاوره دانشكده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی) انجام شده، آمده است: «در واقع افزایش جمعیت و تمركز سرمایه و صنایع موجبات تبدیل شهرهای بزرگ به كلان شهر را فراهم آورده است. این تغییر و تحولات موجبات پدیده های زیست محیطی و انسانی فراوانی در جوامع شد. همچون این پدیده ها می توان به آلودگی هوا و تخریب محیط زیست اشاره نمود. با ادامه این روند مشكلات دیگری چون استرس روانی نیز برای بشریت مسئله ساز شد و به این علت بود كه كیفیت زندگی مورد توجه دانشمندان قرار گرفت.»
پژوهشگران می گویند: « بنظر می رسد كه كیفیت زندگی در گذشته بیشتر ناظر به مسائل اقتصادی و رفاهی بوده است اما در قرن حاضر این روند بیشتر سمت و سوی انسانی به خود گرفته است. چونكه آمار بالای بیماری های روانی و جسمی و همین طور مشكلات خانوادگی كه همه و همه ناشی از صنعتی شدن و عوارض آن است گریبان گیر جوامع بشری شده است. یكی از وقایع مهم زندگی خانوادگی تصمیم گیری در مورد تعداد فرزندان است چونكه این تصمیم بر سبك زندگی و از آن مهم تر كیفیت زندگی خانوار موثر است و در این میان آنچه مهم تر جلوه می كند این است كه افزایش تعداد تعداد فرزندان چه تاثیری بر سلامت روانی، اجتماعی و جسمی سایر فرزندان دارد. آنچه كه در تحقیقات روانشناسی مشخص و معلوم شده است این است كه تك فرزندی همواره سبب اختلالات روانی و گاهی ناگواری در بین كودكان ونوجوانان می شود همچون می توان به فقدان توانایی برون سازی و درون سازی در تك فرزندان اشاره نمود.»
درادامه این پژوهش آمده است: « كیفیت زندگی مفهوم چند بعدی و متنوعی است و در واقع فرایندی جامع و در عین حال چند وجهی است كه ابعاد مختلفی از زندگی افراد مانند سلامت جسمی، وضعیت اقتصادی، وضعیت روانی، استقلال، تعاملات اجتماعی و محیطی، باورها و اعتقادات را بر حسب تعریفی كه از آن می شود در بر می گیرد. واقعیت اجتماعی این روزهای ایران و این كه فاكتورهای جمعیتی روز به روز در حال كاهش است و جمعیت فعال كاری بخصوص در شهرها در حال پیر شدن هستند بعنوان یك نگرانی جدی مطرح است و برای آینده كشور مخاطره آمیز است. همین طور میان كاركرد جسمی، بهزیستی هیجانی، سلامت عمومی و كاركرد اجتماعی با تعداد فرزندان برای هر دو گروه رابطه برقرار است بطوریكه میان كاركرد جسمی و تعداد فرزندان رابطه وجود دارد و البته هم در بین زوجین تك فرزند و هم زوجین با بیشتر از چند فرزند برقرار بوده است.»
در پژوهش حاضر كه با هدف مقایسه كیفیت زندگی زوجین تك فرزند با زوجین دارای بیشتر از دو فرزند، در خانواده های تهرانی تك فرزند و بیشتر از دو فرزند منطقه هفت تهران كه به روش همبستگی انجام شده، آمده است: « همچون تغییر و تحولاتی كه سبب پدیده های زیست محیطی و انسانی می شود می توان به آلودگی هوا و تخریب محیط زیست اشاره نمود. با ادامه این روند مشكلات دیگری چون استرس روانی نیز برای بشریت مسئله ساز شد و به این دلیلهای بود كه كیفیت زندگی مورد توجه دانشمندان قرار گرفت. بنظر می رسد كه كیفیت زندگی در گذشته بیشتر ناظر به مسائل اقتصادی و رفاهی بوده است اما در قرن حاضر این روند بیشتر سمت و سوی انسانی به خود گرفته است. چونكه آمار بالای بیماری های روانی و جسمی و همین طور مشكلات خانوادگی كه همه و همه ناشی از صنعتی شدن و عوارض آن است گریبان گیر جوامع بشری شده است.»
در نتایج این پژوهش آمده است: « میان كاركرد جسمی و تعداد فرزندان رابطه وجود دارد و البته این رابطه هم در بین زوجین تك فرزند و هم زوجین با بیشتر از چند فرزند برقرار بوده است. اما می توان بیان كرد كه كاركرد جسمی سالم زوجین اساسا ارتباط مستقیمی با بهبود زندگی آنان دارد كه حال درباره زوجین تك فرزند سبب بالا بودن این شاخص شده و در چند فرزند اساسا همچون عواملی تبدیل گشته كه سبب فرزندآوری می شود.
همین طور طبق تحقیقات انجام شده توسط پژوهشگران، در خانواده هایی كه تعداد فرزندان بیشتری دارند، عمر والدین اغلب كوتاه تر می شود این وضعیت برای زنان وخیم تر است چونكه مادران بار جسمی بیشتری را در هر حاملگی و زایمان متحمل می شوند. بنابر این تعداد فرزندان بیشتر سبب بهبود كاركرد اجتماعی زوجین شده است. همین طور میان سلامت عمومی و تعداد فرزندان رابطه وجود دارد و البته این رابطه هم در بین زوجین تك فرزند و هم زوجین با بیشتر از چند فرزند برقرار بوده است.»
این پژوهش در شماره نهم فصلنامه مشاوره و روان درمانی خانواده انتشار یافته است.




منبع:

1398/11/09
15:52:46
5.0 / 5
4154
تگهای خبر: بیمار , بیماری , تولید , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما