محققان كشور توصیه كردند

خرفه، راهكار طبیعت برای كاهش درد در سالمندان

خرفه، راهكار طبیعت برای كاهش درد در سالمندان مطب نما: سالمندی یكی از معضلات رو به گسترش در دنیای امروز است كه نهادهای مسئول بهداشت و سلامت در خیلی از كشورهای جهان را نگران كرده است. پژوهشگران كشور برای حل مشكل دردهای اسكلتی عضلانی این قشر از جامعه، استفاده از گیاه دارویی خرفه را سفارش می كنند.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، آمار نشان میدهد در ۴۰ سال آینده جمعیت افراد بالای ۶۵ سال به دو برابر افزایش خواهد یافت. سرشماری انجام شده در ایران در سال ۱۳۹۰ نیز حاكی از آنست كه حدود ۸ درصد جمعیت ایران را سالمندان می سازند كه تا سال ۱۴۰۰ سهم آنها از جمعیت كشور به ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت. انسان ها در دوران سالمندی، بعنوان یكی از دوره های حساس و لطمه پذیر در زندگی انسان، با مشكلات جدیدی روبه رو می شوند. یكی از این مشكلات، درد مزمن است كه عده زیادی از سالمندان از آن ابراز نارضایتی می كنند.
انجمن بین المللی مطالعه درد، درد را بعنوان تجربه حسی یا هیجانی ناخوشایندی كه با لطمه واقعی یا بالقوه مرتبط می باشد، تعریف می كند كه شامل دو بعد حسی و عاطفی می شود. منظور از بعد حسی درد، شدت درد و منظور از بعد عاطفی آن، میزان ناخشنودی است كه فرد تجربه می كند.
درد ازنظر طول مدت نیز به دو دسته درد حاد و مزمن تقسیم می شود. درد حاد معمولاً نتیجه بیماری یا آزار است كه كمتر از سه ماه ادامه پیدا می كند. اما درد مزمن، حداقل سه ماه تداوم می یابد و ممكنست با لطمه بافتی همراه باشد. شیوع درد مزمن در سالمندان زیاد است و با افزایش سن بیشتر می شود.
در ارتباط با این مساله مهم و به منظور كاهش بار درد سالمندان، محققانی از دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد و دانشگاه علوم پزشكی ایران، تحقیقی را انجام داده اند كه در آن تأثیر پماد خرفه بعنوان یكی از مهم ترین گیاهان دارویی، بر دردهای مزمن اسكلتی عضلانی سالمندان مورد بررسی واقع شده است.
گیاه خرفه یا پرپین با نام علمی «پورتولاكا اولراسئا» گیاهی است كه به سبب اثرگذاری بر مسیرهای اوپیوئیدی و نیز داشتن تركیبات فلاونوئیدی، تانن، ساپونین و ترپنوئید، خواص ضددرد و ضدالتهابی دارد. این گیاه در ایران با عنایت به فراوانی و سهولت و در دسترس بودن، به صورت سبزی تازه یا خشك شده استفاده می شود.
پژوهشگران برای انجام تحقیق یاد شده فوق، از مشاركت ۶۰ سالمند مقیم شهر گناباد استفاده كردند و با كمك پرسشنامه علمی مربوط به درد تحت عنوان «پرسشنامه مك گیل» به بررسی تأثیر پماد حاصل از گیاه خرفه بر دردهای سالمندان فوق پرداختند.
نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد كه استفاده از پماد خرفه، در كاهش دردهای اسكلتی عضلانی سالمندان مؤثر است و بدین سبب استفاده از این گیاه می تواند بعنوان مداخله ای كم خطر و ارزان مورد توجه پرستاران قرار گیرد.
در این خصوص، كوكب بصیری مقدم، پژوهشگر گروه پرستاری داخلی جراحی و اطفال دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد و همكارانش اظهار كردند: «یافته های ما نشان داد پماد خرفه می تواند بطور مؤثر ابعاد حسی و عاطفی درد سالمندان را كم كند. شدت درد سالمندان پس از دو هفته استفاده از پماد فوق نسبت به پیش از آن بطور معناداری كم شد. در این خصوص میانگین بعد حسی و عاطفی بین زنان و مردان تفاوت آماری معناداری نداشت».
بگفته این پژوهشگران، «سازوكار احتمالی خرفه برای تسكین درد، تأثیرگذاری بر سیستم عصبی محیطی و مركزی بوسیله تداخل اثر با گیرنده های موسوم به گاباست. دلیل محتمل دیگر كه برای اثر ضددرد خرفه ذكر شده، مهار آزادسازی انتقال دهنده های عصبی است».
آنها افزودند: «تفاوت نداشتن دو جنس (مردان و زنان) در میزان درد، به سبب تجربه ذهنی یكسان آن هاست، برای اینكه میزان ناخشنودی ناشی از درد در زنان و مردان مشابه است و تأثیرپذیر از جنسیت نیست. بلكه این تظاهر درد و بیان شدت درد است كه بین دو جنسیت متفاوت می باشد. مردان نیز به اندازه زنان احساس ناخشنودی دارند، اما به عللی ازجمله حس قدرتمندی بیشتر و احساس ضعف كمتر، آنرا به شكل خفیف تری بیان می كنند و برعكس زنان، به سبب جلب توجه و دریافت حمایت بیشتر درد را شدیدتر گزارش می كنند».
بصیری مقدم و همكارانش در نتیجه گیری از پژوهش خود آورده اند: «درمجموع می توان گفت گیاه خرفه توانست در دو هفته متوالی میانگین شدت درد را كم كند. بدین سبب استفاده از پماد خرفه بعنوان مداخله ای ارزان، آسان و دردسترس كه بی خطر هم هست، همراه با راهكارهای درمانی برای كاهش درد مزمن اسكلتی عضلانی سالمندان سفارش می شود».
نتایج این پژوهش جالب در فصل نامه «افق دانش» كه توسط دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد منتشر می شود، به چاپ رسیده است.




منبع:

1398/08/18
14:56:54
5.0 / 5
4321
تگهای خبر: بافت , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما