مقایسه احساس امنیت میان ساكنان دو شهر ایران

مقایسه احساس امنیت میان ساكنان دو شهر ایران به گزارش مطب نما نتایج یك پژوهش نشان داده است شهروندان همدانی احساس امنیت اجتماعی بیشتری نسبت به ساكنان یاسوج دارند.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، احساس امنیت بعنوان یك متغیر اجتماعی می تواند تحت تأثیر عوامل مختلف اجتماعی و فردی قرار بگیرد. همچون عواملی كه بر احساس امنیت اجتماعی در یك جامعه تأثیر می گذارند، می توان به نابرابری اجتماعی، میزان سرمایه اجتماعی در دسترس، مشاركت، پایبندی به ارزش های مشترك، اعتماد اجتماعی و عوامل زمینه ای مثل جنسیت، نوع خانواده و … اشاره نمود.
در پژوهشی كه سیده معصومه حسینی اخگر، كارشناس ارشد جامعه شناسی، اسماعیل بلالی، دانشیار دانشگاه بوعلی سینا و مریم مختاری، دانشیار دانشگاه یاسوج انجام داده اند آمده است: «امنیت شرط بقاست. امنیت در خیلی از نظریه ها و پژوهش های روان شناسی، جامعه شناسی و علوم سیاسی و مدیریت بعنوان مهم ترین و بنیادی ترین نیازهای انسان اشاره شده است. همواره یكی از اشكالات جوامع بشری هم احساس فقدان امنیت و نداشتن امنیت اجتماعی بوده است. اغلب كتب معتبر تاریخی مستقیماً یا تلویحاً به ناامنی های موجود در تاریخ ایران اشاره كرده اند.»
روش تحقیق حاضر پیمایشی است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری شهروندان ۱۸ سال به بالای شهرهای یاسوج و همدان هستند. برای نمونه گیری از جامعه مورد مطالعه ابتدا با رجوع به سازمان شهرداری در یاسوج و سازمان اطلاعات آمار سازمان شهرداری در همدان طرح محله بندی شهری هر دو شهر به دست آمد. حجم نمونه این پژوهش، ۳۸۰ نفر در یاسوج و ۳۷۰ نفر در شهر همدان است.
در این پژوهش آمده است: «نتایج این تحقیق نشان داده است كه احساس امنیت اجتماعی در شهر همدان بیشتر از یاسوج است. با عنایت به شاخصهای آماری، بعضی از این تفاوت ها قابل تبیین هستند. از آنجائیكه اعتماد اجتماعی یكی از مؤلفه های اصلی سرمایه اجتماعی است ساختار ایلی و عشیره ای شهر یاسوج این مسئله را به خوبی تبیین می كند و تقریباً بیشتر ابعاد اعتماد در شهر یاسوج، معناداری بیشتری را با ابعاد احساس امنیت نشان می دهند.»
در بخش دیگری از این مطالعه آمده است: «بعد اعتماد به مراجع غیررسمی هم در هر یاسوج معنادارتر است و هم اینكه با تمام ابعاد احساس امنیت رابطه مفهوم داری را برقرار كرده است كه با عنایت به علل ذكر شده به خوبی قابل تبیین است و مبین تمایل شهروندان به شیوه های غیر رسمی و مناسباتی برای حل و فصل مسائل است. پس می توان گفت در میان متغیرهای مستقل تحقیق در یاسوج، دین داری و به خصوص اعتماد به مراجع غیررسمی احساس امنیت اجتماعی را تحت تأثیر قرار داده اند.»
حسینی اخگر همكارانش در این پژوهش می گویند: «طبق یافته های تحقیق، در شهر همدان احساس امنیت در شهر و احساس امنیت سیاسی بیشتری وجود دارد، البته احساس امنیت سیاسی می تواند مبین محافظه گری شهروندان همدانی یا ناتوانی پرسشگر در جلب اعتماد شهروندان باشد.»
بنا بر نتایج این پژوهش، میانگین احساس امنیت سیاسی در شهر یاسوج ۶۲.۱۶ و در شهر همدان ۷۱.۱۷ به دست آمده است كه نشان داده است احساس امنیت سیاسی در شهر همدان بیشتر از یاسوج است. هم چنین احساس امنیت در شهر یاسوج ۴۸.۱۴ و در همدان ۴۹.۱۵ است.
محققان در این تحقیق می گویند: «رتبه توسعه اقتصادی- اجتماعی شهر یاسوج نسبت به شهر همدان پایین تر است و اقتصادی مبتنی بر دامداری دارد و در عرصه های صنعتی سرمایه گذاری نشده است. در شهر یاسوج سرمایه های اقتصادی در دست شهروندان این شهر در گردش است و احساس امنیت اقتصادی به مراتب بیشتر است. اعتماد اجتماعی موجود كه ناشی از سرمایه اجتماعی است هم احساس امنیت در این شهر را تبیین می كند. از طرفی نتایج تحقیق نشان داده است كه گاه شاخصهای امنیت در سطح مطلوبی است، اما علیرغم این شاخص ها، احساس امنیت در سطح پایینی است و می توان اظهار داشت كه بعضی از ناامنی های دوران گذار از تحول اجتماعی-فرهنگی هنوز در شهر یاسوج دیده می شود و حضور شاخصهای سخت افزاری امنیت نتوانسته است از این احساس ناامنی بكاهد.»
در این پژوهش آمده است: «شهر همدان به علت قدمت شهرنشینی و گذر از مراحل اولین شهرنشینی و پشت سر گذاشتن مناسبات طایفه ای و برخی علل دیگر تمایل به اعتماد تعمیم یافته به جای اعتماد به مراجع غیررسمی دارد. البته اعتماد تعمیم یافته هم وجهی دیگر از مفهوم سرمایه اجتماعی است و سبب امیدواری شهروندان به حاكمیت ضوابط به جای اعتماد به مراجع غیررسمی دارد.»
این پژوهش در سی وششمین شماره دوره نهم فصلنامه "برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی" انتشار یافته است.




منبع:

1398/03/18
14:36:10
5.0 / 5
4626
تگهای خبر: امنیت , حافظه , رفاه , محققان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما