مروری بر نتایج یك پژوهش؛

گیاهی كه می تواند دیابت را كنترل كند

گیاهی كه می تواند دیابت را كنترل كند بررسی های یک مطالعه نشان داد که گیاه شقاقل ایرانی می تواند سبب کاهش قند خون موش های دیابتی شده، شود.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، گیاه «شقاقل ایرانی» بومی جنگل های شمال ایران است. بررسی ها نشان داده که گونه های دیگر این گیاه در طب سنتی چین، برای درمان دیابت مورد استفاده قرار می گیرند و سبب کاهش قابل توجه قند خون می شوند.

با توجه به همین موضوع، پژوهشگران دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در مطالعه ای تأثیر گیاه شقاقل ایرانیکه گونه بومی ایران است را بر کاهش قند خون موش های دیابتی شده، بررسی کردند.

فرامرز آذری؛ پژوهشگر گروه فارماکوگنوزی دانشگاه علوم پزشکی تهران و سیده نرگس ساداتی لمردی؛ پژوهشگر گروه مرکز تحقیقات طب و داروسازی سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به همراه دیگر همکارانشان در این مطالعه مشارکت داشتند.

برای انجام این مطالعه؛ گیاه شقاقل ایرانی توسط گیاه شناسان از منطقه سنگده ساری جمع آوری شد. ریزوم (ساقه زیرزمینی) آنرا بعد از شستشو، خشک کردند و سپس از آن عصاره گیری انجام دادند.

به منظور بررسی اثر این گیاه بر دیابت، پژوهشگران ۲۰ موش صحرایی را توسط دارو دیابتی کردند و به آنها دوزهای مختلفی از عصاره گیاه شقاقل (۲۰۰، ۴۰۰ و ۸۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم) خوراندند. در شروع آزمایش و بعد از آن به صورت هفتگی از موش ها خون گرفته و قند خون آنها اندازه گیری شد. در انتها بعد از ۲۸ روز موش ها جهت بررسی بیشتر، تشریح شدند.

یافته های پژوهشگران نشان داد که بالاترین دوز از عصاره گیاه شقاقل (۸۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم) توانست قند خون موش های دیابتی شده را پس از ۲۸ روز به میزان ۲۵ درصد نسبت به قند خون موش های گروه کنترل، کم کند. دوز ۴۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم هم توانست، بالا رفتن قند خون موش های دیابتی را کنترل کند و در همان مقدار زمان شروع آزمایش، نگه دارد.

همچنین بررسی نشان داد که عصاره ریزوم گیاه شقاقل در دوزهای ۲۰۰ و ۴۰۰ گرم بر کیلوگرم اثر آنتی اکسیدانی بهتری نسبت به دوز بالاتر دارند.

پژوهشگران این مطالعه می گویند: «عصاره اتانولی ریزوم گیاه شقاقل ایرانی اثر هایپوگلایسمیک (کاهنده قند خون) در موش صحرایی دیابتی دارد که این اثر می تواند به حضور ترکیباتی مانند ساپونین های استروئیدی، فلاونوئیدها و یا پلی ساکاریدها و مکانیسم هایی مانند کاهش تولید گلوکز کبدی، کاهش برداشت گلوکز از کبد و افزایش حساسیت گیرنده های انسولینی مرتبط باشد».

به اعتقاد پژوهشگران این تحقیق؛ برای شناسایی ترکیبات موثر در گیاه شقاقل ایرانی، نیمه عمر عصاره گیاه، تاثیرات کاهنده قند خون در دوزهای بالاتر و... لازم است مطالعات بیشتری صورت گیرد.

یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی اثر عصاره ریزوم گیاه شقاقل ایرانی (Polygonatum orientale) بر کاهش قند خون در مدل دیابت القا شده با استرپتوزوسین در Rat» در فصل نامه گیاهان دارویی وابسته به پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، انتشار یافته است.





منبع:

1399/10/27
18:49:36
0.0 / 5
1061
تگهای خبر: پزشك , پزشكی , تولید , دارو
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما