در یك مطالعه عنوان شد

نقش كم خوابی و خواب بی كیفیت در افزایش شیوع چاقی

نقش كم خوابی و خواب بی كیفیت در افزایش شیوع چاقی مطب نما: نتایج به دست آمده از یک مطالعه نشان میدهد که محرومیت از خواب احیانا نقش مهمی در افزایش شیوع چاقی دارد.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، شیوع چاقی و اضافه وزن که به وسیله شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر یا مساوی ۲۵ کیلوگرم بر مترمربع اندازه گیری می شود، در ضمن یک دهه اخیر رو به افزایش بوده است.
عدم تعادل بین کالری دریافتی و فعالیت فیزیکی از شاخص هایی است که موجب چاقی می شود ولی شواهد محکمی وجود دارد که عوامل دیگری مثل خواب نیز ممکنست در ایجاد مشکلات چاقی نقش داشته باشند.
خواب سفارش شده برای افراد بالغ هفت تا هشت ساعت است اما بررسی ها نشان داده که یک سوم از افراد بزرگسال خوابی کمتر از شش ساعت دارند. بی خوابی با سه خاصیت شکایت ذهنی از ناتوانی در به خواب رفتن، حفظ خواب و نداشتن خواب نیروبخش مشخص می شود.
نتایج یک مطالعه بین المللی نشان داده که حدود ۲۶ درصد از دانشجویان گرفتار مشکلات خواب هستند و دانشجویان علوم پزشکی به سبب دوره طولانی و پرتنش تحصیل، گذراندن شیفت های بیمارستانی و تجربه تنش های احساسی در زمینه کار و در نتیجه سبک زندگی متفاوت، جزو یکی از زیرگروه های حساس در مورد خواب طبقه بندی شده اند.
باتوجه به این نتایج، از آن جا که در ایران تحقیقاتی در مورد ارتباط بین کمیت و کیفیت خواب با BMI در دانشجویان علوم پزشکی انجام نشده، پژوهشگران مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در مطالعه ای رابطه بین کمیت و کیفیت خواب با بیماری چاقی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را مورد بررسی قرار دادند. در انجام این مطالعه بهنوش بوذری، پروانه صانعی و سید مرتضی صفوی مشارکت داشتند.
در این پژوهش ۳۹۵ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات موردنیاز مطالعه از قبیل سن، سابقه بیماری، داروی مصرفی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی و طول دوره خواب و کیفیت خواب به وسیله پرسش نامه جمع آوری شد. همین طور پژوهشگران قد و وزن افراد را نیز اندازه گیری کردند.
از بین افراد شرکت کننده در این پژوهش ۵۱.۸ درصد زن و مابقی مرد بودند و افراد در بازه سنی ۱۸ تا ۴۳ سال قرار داشتند. حدود ۴۰ درصد جمعیت دارای سطح اقتصادی-اجتماعی متوسط بودند. در میان آقایان ۲۶ درصد دارای اضافه وزن و حدود هفت درصد، چاق بودند. در میان زنان نیز، حدود ۱۵ درصد دارای اضافه وزن و حدود ۳.۵ درصد در دسته چاق قرار گرفتند. حدود ۴۲ درصد آقایان کیفیت خواب ضعیف و حدود ۲۸ درصد کیفیت خواب خوبی داشتند. در میان زنان نیز حدود ۳۹.۵ درصد کیفیت خواب ضعیف و ۳۰ درصد دارای کیفیت خواب خوب بودند.
نتایج این مطالعه نشان داد که درصد شیوع چاقی و اضافه وزن در مردان و زنان دارای کیفیت خواب ضعیف، بیشتر از گروه با کیفیت خواب متوسط یا خوب بود. همین طور شیوع چاقی و اضافه وزن در تمام سطوح کیفیت خواب در آقایان بیشتر از بانوان بود.
بگفته پژوهشگران این مطالعه؛ میانگین طول دوره خواب دانشجویان از محدوده خواب سفارش شده توسط سازمان جهانی بهداشت کمتر بود و نزدیک به نیمی از آنها کیفیت خواب ضعیف داشتند. میزان شیوع اضافه وزن و چاقی در زمان و مردانی که کیفیت خواب ضعیف داشتند، بیشتر از افراد با کیفیت خواب متوسط و خوب بود.
این پژوهشگران معتقدند که نتایج به دست آمده بیان کننده نقش احتمالی محرومیت خواب در افزایش شیوع چاقی است و از گسترش طرح های توسعه سلامت جهت ترویج خواب سالم در بین دانشجویان حمایت می کند.
پژوهشگران این مطالعه انجام تحقیقات بیشتر در جهت تایید یافته های به دست آمده را ضروری می دانند.
نتایج این مطالعه پاییز سال جاری به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان « بررسی ارتباط بین کیفیت و طول مدت خواب با چاقی در میان یک جمعیت از افراد بزرگسال ایرانی» در فصلنامه تحقیقات نظام سلامت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، انتشار یافته است.




منبع:

1399/09/29
14:53:41
5.0 / 5
1134
تگهای خبر: امنیت , بهداشت , بی خوابی , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما