نتایج یك پژوهش حاكیست

میكروپلاستیك ها سد و رودخانه طالقان را آلوده كرده اند

میكروپلاستیك ها سد و رودخانه طالقان را آلوده كرده اند مطب نما: بررسی های یك مطالعه درباب میزان ذرات میكروپلاستیك در رسوبات سد طالقان و رودخانه بالادست آن نشان داد تمام نمونه های برداشته شده از این منطقه آلوده به میكروپلاستیك ها هستند.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، اصطلاح کلی «پلاستیک» به خانواده ای از پلیمرهای آلی گفته می شود که از منابع نفتی مشتق شده اند. ذرات پلاستیکی با اندازه پنج میلی متر تا چند میکرومتر بعنوان میکروپلاستیک تعریف می شوند. میکروپلاستیک ها برای زمان های طولانی در محیط زیست باقی می مانند و به آسانی زیست تخریب نمی شوند.

میکروپلاستیک ها می توانند با وارد شدن به قسمت های مختلف بدن مثل سیستم گردش خون، ماهیچه ها و بافت کبدی، سلامت موجودات مختلف همچون انسان را به خطر اندازند.
توسعه ساخت وساز در حاشیه رودخانه بالادست، ورود فاضلاب به درون آب، ریختن زباله در حاشیه رودخانه و سواحل دریاچه، کارهای کشاورزی، گردشگری و... زمینه ساز ایجاد آلودگی میکروپلاستیک در رسوبات مخزن سد طالقان و رودخانه بالادست آن هستند.
باتوجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران گروه زمین شناسی کاربردی دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی، فراوانی و خصوصیات میکروپلاستیک ها را در رسوبات سد طالقان و رودخانه بالادست آن بررسی کردند.
مینا یگانه فر، عطا شاکری، میثم رستگاری مهر و امید لاهیجی پژوهشگران زمین شناسی بودند که در این مطالعه همکاری داشتند.
سد طالقان یکی از سدهای مهمی است که آب موردنیاز کلان شهرهای تهران و کرج را تامین می کند و برای تقویت بنیان های زراعی دشت قزوین اهمیت دارد.
در این مطالعه ۱۵ نمونه رسوب از قسمت های مختلف سد و رودخانه برداشته شد. ۹ نمونه مربوط به رودخانه و ۶ نمونه مربوط به مخزن سد بود. بعد از جمع آوری، نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شده و از نظر وجود میکروپلاستیک مورد بررسی قرار گرفتند.
بررسی ها نشان داد که در تمام نمونه های رسوب، ذرات میکروپلاستیک وجود دارد، ولی فراوانی آن در قسمت های مختلف متفاوت می باشد. بیشترین ذرات میکروپلاستیک در نمونه برداشته شده از رودخانه شاهرود در داخل شهر طالقان بود و کم ترین میزان ذرات مربوط به نمونه های مخزن سد بود. بطور کلی نمونه های برداشته شده از سد کم تر از نمونه های برداشته شده از رودخانه ها و آبراهه های بالادست بود.
ذرات میکروپلاستیک اندازه، شکل، رنگ و ترکیبات شیمیایی متفاوتی دارند. در این پژوهش ذرات بررسی شده دارای اشکال خرده ذرات (چندوجهی)، رشته ای (الیاف)، کروی و ورقه ای بودند و بیشتر آنها اشکال چند وجهی و رشته ای داشتند.
ذرات از نظر طیف رنگی به رنگ های بی رنگ (شفاف)، قرمز مایل به قهوه ای و نارنجی، سیاه، زرد، آبی، سفید، سبز کم رنگ، قرمز، صورتی و نارنجی بودند. اما رنگ غالب، بی رنگ یا شفاف، قرمز مایل به قهوه ای و نارنجی بود.
بگفته پژوهشگران این مطالعه، نبود تصفیه خانه فاضلاب در منطقه مورد بررسی، منجر به رهاسازی فاضلاب خانگی به داخل آب شده است. این فاضلاب می تواند حاوی ذرات میکروپلاستیک شسته شده از شوینده های مختلف و محصولات آرایشی بهداشتی و میکروپلاستیک های رشته ای ناشی از شستن البسه و پارچه ها باشد.
همین طور این پژوهشگران می گویند: ریختن پسماندهای خانگی، نخاله های ساختمانی توسط ساکنین محلی و زباله هایی مانند بطری های نوشابه و آب، کیسه های پلاستیکی و... توسط گردشگران به درون آب و سواحل رودخانه و دریاچه طالقان می تواند منشا میکروپلاستیک هایی مانند خرده ذرات بی رنگ باشد.
آنها اضافه می کنند: تردد وسایل نقلیه در جاده ها که با فاصله کمی از رودخانه راه اندازی شده اند، احتمال انتقال ذرات لاستیکی کوچک و پلاستیک ناشی از ساییدگی لاستیک خودرو ها توسط رواناب جاده ها به درون آب را نیز ممکن می کند. کارهای کشاورزی نیز می تواند یکی دیگر از منابع احتمالی ورود میکروپلاستیک ها به آب و رسوب باشد.
در این مطالعه مشخص شد بیشترین تعداد میکروپلاستیک در این پژوهش مربوط به نمونه هایی بود که از محل های نزدیک به مراکز جمعیتی و مناطق شلوغ و پر رفت وآمد برداشته شده اند.
نتایج به دست آمده نشان میدهد که منشا این ذرات از شهر و روستاهای منطقه بوده و به سبب جذب و ته نشین شدن میکروپلاستیک ها در رسوبات، تعداد کم تری از آنها به مخزن سد مننقل شده اند.
البته پژوهشگران درباب یکی دیگر از دلیلهای اختلاف میزان میکروپلاستیک در سد و رودخانه می گویند: ممکنست شوری لایه های پایینی آب در مخزن سد و در نتیجه چگالی آن بیشتر باشد و همین موضوع منجر به معلق ماندن ذرات میکروپلاستیک شده و به همین خاطر میکروپلاستیک ها در رسوبات بستر مخزن کم تر حضور دارند.
نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «مطالعه فراوانی و خصوصیات ذرات میکروپلاستیک بعنوان آلاینده های نوظهور در رسوبات سد طالقان و رودخانه بالادست در استان البرز» در فصل نامه سلامت و محیط زیست وابسته به انجمن علمی بهداشت محیط ایران، انتشار یافته است.





منبع:

1399/06/22
12:54:47
5.0 / 5
2498
تگهای خبر: بافت , بهداشت , سلامت , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما