پژوهش در سالی كه گذشت،

چالش سال گذشته مضیقه بودجه بود

چالش سال گذشته مضیقه بودجه بود به گزارش مطب نما معاون پژوهشی دانشگاه خواجه نصیر مضیقه بودجه را مهم ترین چالش كارهای پژوهشی این دانشگاه در سالی كه گذشت نام برد و اظهار نمود: تا آخرین روزهای سال 98 حدود 70 درصد بودجه دانشگاه پرداخت گردید و عملاً از آنجایی كه اولویت، پرداخت حقوق كاركنان و تامین هزینه های خدمات دانشجویی است، فشار مضیقه بودجه به بخش پژوهش و فناوری وارد می شود و اعتبارات این بخش مطابق با پیش بینی صورت گرفته در بودجه مصوب دانشگاه، قابل تخصیص نبوده و بدین سبب بخشی زیادی از كارهای برنامه ریزی شده در سال 1398 قابل انجام نبوده و محقق نشده است.


دكتر محمد طالعی، در گفت و گو با ایسنا، درباره مبالغی كه به دانشجویان تحصیلات تكمیلی در ازای مشاركت در طرح های پژوهشی پرداخت می شود، اظهار داشت: بر طبق بخشنامه پشتیبانی از پروژه های تجربی و ساخت، از افرادی كه پروژه های تجربی در دانشگاه انجام می دهند و به مواد اولیه یا تجهیزات آزمایشگاهی نیاز دارند حمایت می شود. این مبلغ برای دانشجویان دكتری حدود دو میلیون تومان و برای دانشجویان ارشد، حدود یك میلیون و پانصد هزار تومان است. البته دسته بندی الف و ب برای طرح ها وجود دارد و مبالغ ممكنست متفاوت باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره افزایش این مبلغ در سال ۱۳۹۹ اظهار داشت: بودجه دانشگاه ها به اندازه تورم و افزایش حقوق سالیانه، كه دولت اعلام نمود افزایش پیدا نكرده است. بر همین مبنا افزایش این مبلغ از محل بودجه عمومی دانشگاه مشكل خواهد بود و منوط به افزایش درآمدهای اختصاصی است كه دانشگاه در سال آینده بتواند كسب كند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر درباره بخش دیگری از مبالغی كه به دانشجویان مشاركت كننده در طرح های پژوهشی اختصاص می یابد، اظهار داشت: در بند ح تبصره ۹ قانون بودجه سال ۸۹ كشور تصویب شده شركت های وابسته به دولت حداقل ۴۰ درصد از هزینه امور پژوهشی خودرا در مقاطع سه ماهه به حساب خاصی نزد خزانه داری واریز نمایند تا در جهت حل مسائل و مشكلات این شركت ها و مؤسسات بوسیله دانشگاه ها هزینه شود. بدین ترتیب سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری تحت نام "ساتع" تشكیل و در اختیار مؤسسات آموزشی و پژوهشی و فناوری و همین طور شركت ها و نهادهای مشمول بخشنامه قرار گرفت. دستگاه ها، بوسیله اعتبارات مربوطه قراردادهای پژوهشی با دانشگاه ها منعقد می كنند كه ۶۰ درصد از مبلغ تخصیص یافته برای پشتیبانی از اجرای رساله های تحصیلات تكمیلی و پروژه های پسادكتری پیش بینی شده است.
وی اضافه كرد: علاوه بر دو مورد مذكور، دانشجویانی كه در قراردادهای ارتباط با صنعت دانشگاه همكاری می كنند هم مبالغی را طریق مجری طرح در دانشگاه ستاندن می كنند.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی در ادامه صحبت های خود ارتباط این دانشگاه با صنعت را مطلوب ارزیابی كرد و اظهار داشت: در سال ۱۳۹۸ با عنایت به مشكلاتی كه به علت تحریم ها پیش آمد، رویكرد خوبی در بخش ارتباط صنعت با دانشگاه به وجود آمد كه منجر به افزایش در تعداد و مبلغ قراردادهای ارتباط با صنعت در دانشگاه شد. در این حوزه وضعیت نسبتاً بهبود پیدا كرده اما از طرف دیگر، خرید تجهیزات برای آزمایشگاه ها به شدت گران شده و عملاً پوشش اختلاف قیمتی كه ایجاد شده، خیلی مشكل است.
وی اضافه كرد: طرح های پژوهشی سال ۱۳۹۸ بسیار متنوع بودند. ما پارسال بیش از ۱۳۰ كارفرما داشتیم بعضی از آنها مراكز مدیریت تحقیق و پژوهش دارند و عمده ارتباط ما با آنها از آن طریق است.


دانشگاه ها هیچ گریزی از درآمدزایی ندارند
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر اظهار نمود: با عنایت به بودجه كشور، دانشگاه ها هیچ گریزی از درآمدزایی اختصاصی ندارند. یكی از حوزه هایی كه برای ما درآمد بوجود می آورد این است كه بتوانیم دستاوردهایی را كه از رساله های تحصیلات تكمیلی و تحقیقات ایجاد می شود تجاری سازی نماییم. با این رویكرد هم درآمد برای دانشگاه كسب می شود و هم انگیزه ای برای دانشجویان جهت ورود به صنعت ایجاد می شود.
طالعی افزود: در همین راستا، در زمستان سال ۹۸ با تصویب هیئت امنای دانشگاه، تاسیس مركز توسعه و انتقال فناوری و تجاری سازی دانشگاه را مصوب كردیم. ماموریت این مركز شناسایی و رصد فناوری های مختلفی است كه در دانشگاه توسعه می یابد. این مركز مقرر است یك بانك اطلاعاتی از این دستاوردها تهیه نماید و در قالبی كه پیش بینی شده، نسبت به ارزیابی این دستاوردها اقدام نماید. این مركز، دستاوردهایی را كه ارزش سرمایه گذاری دارند و امكان تجاری سازی آنها وجود دارد شناسایی می كند تا بوسیله چارچوب هایی كه پیش بینی شده بر دستاوردهایی كه ارزش اقتصادی دارند سرمایه گذاری شود و به مرحله ای از بلوغ در فناوری برسند تا بتوان بوسیله پیدا كردن سرمایه گذار و خریدار به بخش متقاضی این فناوری ها واگذار شوند.


لزوم معرفی مصادیق تخلفات پژوهشی
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اقدامات این دانشگاه در جهت مقابله با تخلفات پژوهشی اظهار داشت: طبق بخشنامه ای كه وزارت علوم ابلاغ كرده، شورای اخلاق پژوهش در دانشگاه وجود دارد كه این شورا یك كمیته مشورتی دارد. درخواست هایی كه از طرف دانشجویان یا اعضای هیئت علمی می آید در شورا بررسی می شود و بر طبق آن چه در بخشنامه آمده، برای طی مراحل قانونی اقدام می شود.
وی اضافه كرد: موارد تخلف پژوهشی هم در بین دانشجویان و هم در بین اعضای هیئت علمی وجود داشته كه این موارد ارجاع داده شده و احكام مخصوص آن هم صادر گردیده است.
طالعی درانتها بر ضرورت معرفی مصادیق تخلفات پژوهشی اصرار كرد و اضافه كرد: مسئله ی دیگری هم كه اهمیت دارد و به نظرم به آن خوب پرداخته نشده بحث معرفی مصداق های تخلف پژوهشی است. از آن جایی كه مصادیق خوب معرفی نشده اند در قسمتی از این موارد ارجاع داده شده، تخلف به این علت رخ داده كه دانشجو و یا عضو هیئت علمی از مصداق تخلف پژوهشی باخبر نبوده است. در این حوزه، كارگاه هایی برگزار شده تا بتوانیم مصداق ها را مشخص نماییم. برای سال آینده هم برنامه ریزی هایی انجام شده كه دانشجویان و اعضای هیئت علمی بیشتر با این موارد، آشنا گردند و از تخلفات پژوهشی جلوگیری شود.





منبع:

1399/01/09
23:50:38
5.0 / 5
3282
تگهای خبر: آموزش , تجهیزات , خدمات , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما