تفاوت تاثیر دخانیات بر بدن زنان و مردان

تفاوت تاثیر دخانیات بر بدن زنان و مردان به گزارش مطب نما زنان در حدود ۲۰ درصد از یك میلیارد و چهارصد میلیون فرد سیگاری در سراسر جهان را تشكیل می دهند و این آمار رو به افزایش است و شیوع رو به رشد استعمال دخانیات میان دختران، معضل مهمی بشمار می رود.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۰ با عنوان «زنان و سلامت»، اعلام گردید كه آمار تبلیغات دخانی برای هدف قرار دادن دختران رو به افزایش است. آمار ۱۵۱ كشور مختلف نشان داده است حدود هفت درصد دختران نوجوان سیگار مصرف می كنند، در حالی كه میزان پسران نوجوان سیگاری در این كشورها ۱۲ درصد است. در بعضی كشورها تعداد دختران و پسران سیگاری برابر است. دبیركل سازمان بهداشت جهانی، دكتر مارگارت چان، در این گزارش گفته بود كه «تامین، حفظ و ارتقای سلامت زنان الزامی است، زیرا فواید آن نه تنها برای نسل فعلی، بلكه برای نسل آینده هم موثر واقع می شود».

سازمان بهداشت جهانی می خواهد با ترغیب كشورها، به حمایت ویژه از زنان در برابر ترفندهای صنایع دخانی بپردازد؛ چون شركت های دخانیات در سراسر دنیا قصد دارند با اغفال زنان، آنها را یك عمر در دام وابستگی به نیكوتین بیندازند. با پیروی از سفارش های این سازمان می توان آمار مرگ و میر، سكته های قلبی و مغزی، سرطان ها و بیماری های تنفسی رو به رشد شایع در زنان را كاهش داد. استعمال دخانیات طی قرن حاضر سبب مرگ و میر یك میلیارد نفر می شود؛ ازاین رو پی بردن به اهمیت كاهش استعمال دخانیات در میان زنان و مبارزه با این معضل سبب نجات جان افراد بسیاری خواهد شد.

تاثیرات دخانیات بر بدن زنان

تحلیل های كمی در مورد آثار مختص جنسیت و مختص تنوع نژادی در سیاست های كنترل دخانیات وجود دارد، اما مطالعات نشان داده است اتخاذ سیاست های یكسان كنترل دخانیات، به طور مشابه برای هر دو جنس و برای زیرگروه های مختلف جمعیتی در مردم یك كشور موثر نیست؛ بنابراین برای نشان دادن موثرتر نیازهای ویژه مردان و زنان در تمامی گروه های سنی، نگاه از منظر جنسیت را باید در اقدامات كنترل دخانیات مورد توجه قرار داد. در حقیقت، برای حدود یك قرن، صنعت دخانیات بر هنجارها و اختلافات دو جنس بزرگ نمایی كرده است تا با گذاشتن تاثیر منفی بر سلامت زنان و مردان، محصولات خویش را توسعه دهد و شیوه های بازاریابی خویش را گسترش و بازارهای خویش را توسعه دهد. سن، نژاد و طبقه اجتماعی هم نقش كلیدی در طراحی و گسترش راهبردهای بازاریابی صنعت دخانیات دارند. نكته حائز اهمیت این است كه سیاست های كنترل دخانیات باید با این فشارها مقابله كرده، مصرف دخانیات را كاهش داده و سلامت مردان و زنان را در جهان بهبود بخشد.

از سوی دیگر، زنان با نقش مهم خود در تربیت فرزندان می توانند باعث پیشگیری از شروع مصرف مواد دخانی در نوجوانان شوند. ضمن این كه عوارض استعمال دخانیات بر هر دو جنس یكسان نیست و در زنان به مراتب شدیدتر است.

عوارض استعمال دخانیات و تفاوت های جنسیتی

عوارض اصلی استعمال دخانیات عبارتند از بیماری های قلبی – عروقی و سكته مغزی، بیماری های قفسه سینه و ریه (شامل سرطان ریه) و خیلی از سرطان های دیگر شامل سرطان دهان، حلق، حنجره، مری، معده، لوزالمعده، مثانه، كلیه، خون، پستان و دهانه رحم. عموما هر دو جنس قربانی ناتوانی و مرگ ناشی از این بیماری ها می شوند، اما شواهد روزافزونی نشان داده است كه این بیماری ها اجزای مختص جنس دارند؛ برای مثال زنان در سطوح تماس پائین تری با دود سیگار به سرطان ریه مبتلا می شوند. بیماری آدنوكارسینومای ریه در میان زنان سیگاری شایع تر از مردان سیگاری است و می تواند ناشی از رفتارهای ناشی از جنسیت مانندپك های عمیق تر به سیگار باشد. محصولات مختص جنس خاص مانند سیگارهای سبك هم نشانه دیگری از این مورد است.

اثرات استعمال دخانیات بر سلامت ریه كه با مبتلا شدن به بیماری هایی نظیر سرطان و بیماری های انسدادی مزمن ریه خویش را نشان می دهد، بر مبنای جنسیت، طبیعت متفاوتی دارند و زنان در سنین ابتدایی بلوغ و سریع تر به بیماری های ریه مبتلا می شوند. آثار مختص جنس بر سیستم تولید مثل و توانایی جنسی زنان و مردان هم بروز می كند. اثرات استعمال دخانیات در حاملگی، مختلف است و شامل مشكلات حین زایمان و كاهش میزان شیردهی، كاهش وزن هنگام تولد نوزاد و مرگ ناگهانی نوزاد و آثار بلند مدت احتمالی بر رفتار كودك و استعداد اعتیاد به نیكوتین در سال های بعدی زندگی می گردد.

سایر موضوعات مرتبط با سلامت زنان كه تحت تاثیر استعمال دخانیات هستند، شامل سرطان گردن رحم و بیماری های استخوان و افزایش مرگ و میر ناشی از سرطان پستان در زنان سیگاری هستند. اثرات استعمال دخانیات بر سلامت كودكان و نوجوانان دختر و پسر با دقت كمتری مستند شده اند. شواهدی موجود است كه استعمال دخانیات بر بدن كودكان در حال رشد، اثر سوء دارد و می تواند باعث افزایش ابتلای بعدی كودكان دختر به سرطان پستان شود.



 

1396/07/29
00:07:02
5.0 / 5
4576
تگهای خبر: بهداشت , بیمار , بیماری , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما